Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Ако сте имали КОРОНУ проверите плућа, поготово ако осећате ЗАМОР

Сваког уторка на Клиници за пулмологију Универзитетског Клиничког центра Србије, у постковид амбуланти сви који су прележали инфекцију короном, а још имају тегобе са дисањем могу да обаве детаљан преглед.

1626854988_Depositphotos_30135963_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Професор др Виолета Вучинић, директорка Клинике за пулмологију, каже да је ова амбуланта формирана управо због компликација које ковид-инфекција може да изазове и да би се утврдило колико су оне трајне.

Прочитајте још: Спречите ХАОС на време! Дете не сме да ИЗГОРИ на сунцу из ТРИ разлога

После короне могу да се десе компликације

- Овде детаљно пацијенту могу да се ураде анализе, провери дисајна функција, радиографски налаз - каже професорка Вучинић.

Према њеним речима, пацијентима који су имали средње тешку или тешку форму ковида, у такозваном постковид периоду могу да се десе бројне компликације.

Плућна емолија, замор, кашаљ...

- Плућна тромбоемболија је једна од њих - каже наша саговорница. - Врло често овај проблем је и тешко утврдити јер се пацијенти жале на врло дискретне тегобе. Најчешће помињу осећај замора, или пролонгирани кашаљ, што су у суштини све врло неспецифични симптоми да би се посумњало на плућну тромбоемболију. Тек уз детаљније лабораторијске анализе и плућну ангиографију откриване су им ове озбиљне патолошке промене.

Прочитајте још: Дехидрирање је опасно, али превише ВОДЕ још ОПАСНИЈЕ!

Могуће су фиброзне промене

Следећи могући налаз на "постковид" плућима јесу фиброзне промене, које се дешавају чак и код претходно потпуно здравих људи, непушача, који пре него што су добили ковид, нису имали никакве плућне тегобе нити обољења.

- Фиброзне промене на плућима могу да заостану веома дуго и да буду врло обимне, чак до те мере да компромитују нормалну плућну вентилацију као и ниво размене гасова, односно да доведу до пада кисеоника у крви - напомиње професорка Вучинић.

Прочитајте још: Носе дечије протезе и са 50 година: Да ли постоји граница до када има смисла исправљати зубе?

Познати су ми случајеви пацијената који су морали да користе оксигену терапију због обимних постковид фиброза у плућима. Поједини инострани доктори су чак користили у случајевима својих болесника са постковид променама и оралне антифибротике. Међутим, ово су само спорадични подаци, а званични став у терапији постковид фиброзирајућих промена у плућима још увек не постоји - закључује Вучинић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas