Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Ako ste imali KORONU proverite pluća, pogotovo ako osećate ZAMOR

Svakog utorka na Klinici za pulmologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, u postkovid ambulanti svi koji su preležali infekciju koronom, a još imaju tegobe sa disanjem mogu da obave detaljan pregled.

1626854988_Depositphotos_30135963_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Profesor dr Violeta Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju, kaže da je ova ambulanta formirana upravo zbog komplikacija koje kovid-infekcija može da izazove i da bi se utvrdilo koliko su one trajne.

Pročitajte još: Sprečite HAOS na vreme! Dete ne sme da IZGORI na suncu iz TRI razloga

Posle korone mogu da se dese komplikacije

- Ovde detaljno pacijentu mogu da se urade analize, proveri disajna funkcija, radiografski nalaz - kaže profesorka Vučinić.

Prema njenim rečima, pacijentima koji su imali srednje tešku ili tešku formu kovida, u takozvanom postkovid periodu mogu da se dese brojne komplikacije.

Plućna emolija, zamor, kašalj...

- Plućna tromboembolija je jedna od njih - kaže naša sagovornica. - Vrlo često ovaj problem je i teško utvrditi jer se pacijenti žale na vrlo diskretne tegobe. Najčešće pominju osećaj zamora, ili prolongirani kašalj, što su u suštini sve vrlo nespecifični simptomi da bi se posumnjalo na plućnu tromboemboliju. Tek uz detaljnije laboratorijske analize i plućnu angiografiju otkrivane su im ove ozbiljne patološke promene.

Pročitajte još: Dehidriranje je opasno, ali previše VODE još OPASNIJE!

Moguće su fibrozne promene

Sledeći mogući nalaz na "postkovid" plućima jesu fibrozne promene, koje se dešavaju čak i kod prethodno potpuno zdravih ljudi, nepušača, koji pre nego što su dobili kovid, nisu imali nikakve plućne tegobe niti oboljenja.

- Fibrozne promene na plućima mogu da zaostanu veoma dugo i da budu vrlo obimne, čak do te mere da kompromituju normalnu plućnu ventilaciju kao i nivo razmene gasova, odnosno da dovedu do pada kiseonika u krvi - napominje profesorka Vučinić.

Pročitajte još: Nose dečije proteze i sa 50 godina: Da li postoji granica do kada ima smisla ispravljati zube?

Poznati su mi slučajevi pacijenata koji su morali da koriste oksigenu terapiju zbog obimnih postkovid fibroza u plućima. Pojedini inostrani doktori su čak koristili u slučajevima svojih bolesnika sa postkovid promenama i oralne antifibrotike. Međutim, ovo su samo sporadični podaci, a zvanični stav u terapiji postkovid fibrozirajućih promena u plućima još uvek ne postoji - zaključuje Vučinić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas