Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БОРИ СЕ ЖЕНСКИ: Милица Мандић заштитно лице кампање о карциному дојке

Удружење Женски центар „Милица“ најавило је почетак кампање „Бори се женски“ која за циљ има подизање свести јавности о карциному дојке.

1637150934_milica-mandic.jpg
Oglas

Тим поводом организован је радни доручак за медије на коме је било речи о актуелним темама из области превентиве и иновативних терапија у лечењу пацијената оболелих од карцинома дојке.

„Кампањом ‘Бори се женски’, чије је заштитно лице Милица Мандић, наша двострука олимпијска победница, желели смо да покажемо колико је важан тимски рад да би се постигао циљ, како у спорту тако и у животу. Како би изашле као победнице у борби са раком дојке, то не можемо учинити саме. Борба против рака дојке мора да буде приоритет државе и у тој борби морамо седети сви за истим столом, од представника државних институција, доносиоца одлуке, струке, до представника удружења пацијената. До сада, ми о чијим се животима ради нисмо укључене у тим.  Зато су  наше руке пружене ка онима  који праве  стратегију у борби са раком дојке, онима који одлучују о приоритетима, онима који су нас едуковали кроз Академију за пацијенте како бисмо уз искуство стекли и знање. Укључите нас у тим, боримо се женски, јер само заједно можемо стајати на победничком трону!“ изјавила је Весна Бонџић, председница удружења Женски центар „Милица“.

„Последњих година учињен значајан помак у организацији онколошке здравствене заштите у Србији, али се и даље препознају места за даље развијање система и целокупног клиничког пута пацијенткиња, те што се тиче системског лечења карцинома дојке, постоји потреба за већом доступношћу иновативних терапија чија примена је препоручена од стране најреспектабилнијих стручних удружења у Европи“ изјавила је др Маријана Миловић Ковачевић, медикални онколог на Институту за онкологију и радиологију Србије и додала да са омогућавањем веће доступности иновативних лекова, пацијенткиње у Србији би имале једнаке услове лечења као у многим земљама у окружењу. 

„Рано откривање карцинома је клуч излечења већине пацијената. Пре 40 година у САД, када још није започет системски скрининг карцинома дојке, просечно преживљавање од ове болести било је 70 одсто, данас је 99 одсто. То најбоље говори колико у уређеном систему скрининг и здравствено васпитање добриноси бољим резултатима лечења. Осим редовног скрининга, мамографије код жена између 50-70 година, самопреглед дојки се препоручује и код млађих жена, и оно што је од кључног значаја, је да уколико жена примети нешто да се дешава са њеним дојкама, да се одмах обрати лекару и да не чека да само прође“, изјавио је Проф др Лазар Поповић, медикални онколог на Институту за онкологију Војводине.

„О женама које се суочавају са раком дојке треба да брине мултидисциплинарни тим стручњака који ће на основу налаза одредити план лечења пацијенткиње и упознати их детаљно о свему. Како би лечење било успешно потребно је рак открити на време, али и лечити га савременим терапијама. Међутим, проблем је у доступности како дијагностике, тако и терапијама, поготово сада када су нековид пацијенти потпуно заборављени, а иновативне терапије које су промениле драстично квалитет и дужину живота жена оболелих од рака дојке у свету, нису доступне само у Србији“, закључила је Весна Бонџић, председница удружења Женски центар „Милица“.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у Србији се годишње рак дојке открије код 4.300 жена, а преко 1.600 жена умре од ове болести. Такође, у нашој земљи се годишње дијагностикује око 400 узнапредовалих карцинома дојке, док се око 1500 жена различите старосне доби годишње лечи од узнапредовалих карцинома. Свим овим женама потребна је одговарајућа терапија. 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas