Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

БРЗА ХРАНА не само да вас ДЕБЉА, него вас чини и ГЛУПИМА

Чоколадица или чипс може уништити ваш труд.

1604570280_Depositphotos_147846963_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ако решавате укрштене речи и судоку, ако гледате квизове надајући се да ћете научити нешто ново, важно је да знате да свака чоколадица или чипс могу да униште ваш труд.

Студија коју су спровели истраживачи са универзитета у Орегону и објавили у часопису Неуросциенце показује да прехрана богата мастима и шећерима може негативно утицати на "когнитивну флексибилност" и на способност да се прилагодимо на промене.

Прочитајте још: Навике које нам успоравају МЕТАБОЛИЗАМ, а радимо их свакодневно

Истраживање је спроведено на лабораторијским мишевима, који су конзумирали храну с различитим нивоима масти и шећера, а потом су морали проћи низ тестова, попут лабораторија, како би се пратиле промене у њиховим менталним и физичким функцијама.

Истраживачи су посветили посебну пажњу бактеријама које се налазе у пробавном суставу мишева из сваке контролне групе.

Прочитајте још: Ово су НАМИРНИЦЕ које можете јести кад год пожелите и нећете се угојити! (СПИСАК)

- Бактерије могу да испусте спојеве који делују као неуротрансмитери, стимулишу живце или имунолошки систем и тиме утичу на низ биолошких функција - појаснила је Кети Магнусон, професорка на факултету ветеринарске медицине и главна истраживачица Института Линус Паулинг.

У четири седмице, менталне и физичке способности мишева који су конзумирали храну с високим уделом масти и шећера почеле су да опадају, посебно кад би се променила једна или више варијабли. Као најважнији фактор који утиче на смањење можданих функција идентификоване су бактерије у пробавном тракту.

Прочитајте још: Ево шта ће се догодити уколико избаците хлеб из исхране

Фото: Депозит

Људи том делу свог тела посвећују више пажње него икада. Млекарска индустрија користи термин "пробиотик" како би својим производима привукле оне који теже здравом начину живота, а научници све више пажње посвећују милијардама бактеријама које живе у пробавном систему.

Једна од првих студија које су повезале цревне бактерије с можданим функцијама спроведена је у Центру Гаил анд Гералд Оппенхеимер.

Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...

У истраживање су укључене три групе жена, једна је конзумирала јогурте с доданим пробиотицима свакодневно током четири недеље, друга је јела јогурте без пробиотика, а трећа није мењала прехрану.

Групе без пробиотика показале су лоше резултате у когнитивним тестовима, али и у тестовима повезанима с емоцијама.

- Ово истраживање указује на то да шећер и масти мењају здраве бактеријске системе, а то је један од разлога зашто је та храна штетна за нас - тврди Магнусон. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas