· · Komentari: 0
važno

Navike koje nam usporavaju METABOLIZAM, a radimo ih svakodnevno

Postoje navike koje nam se čine nebitnim, ali one i te kako mogu da poremete procese u organizmu.

1604500327_Depositphotos_98342834_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Pijete kafu bez kofeina 

Zašto je to problem: Propuštate jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzate metaboličko sagorevanje. Kofein stimuliše centralni nervni sistem, a procenjuje se da bi pijenjem kafe bogate kofeinom mogli da ubrzate metabolizam za 15 odsto za samo tri sata. Dodajte to na spisak pozitivnih zdravstvenih efekata kafe: smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Rešenje: Sve dok vas kofein ne čini nervoznim, istrajte. Ako vas muči kiselina, onda je bolje da pređete na varijantu sa manje kofeina.

Jedete samo ovsenu kašu ili pecivo za doručak

Zašto je to problem: Dobro je što jedete ujutru jer redovni obroci čine vaš metabolizam jakim, ali malo proteina bi ga učinilo još jačim. Potrebno je više energije za njihovo varenje od ugljenih hidrata, a utiču i na povećanje mišićne mase.

Doručak je neophodan.

Pročitajte još: Ovo su NAMIRNICE koje možete jesti kad god poželite i nećete se ugojiti! (SPISAK)

Niste gladni posle treninga, pa ne jedete
Zašto je to problem: Treninzi iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranljivih sastojaka samo sat vremena posle treninga pomaže im da se oporave.Rešenje: Napunite baterije miksom 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata.

Rešenje: Dodajte 20 grama proteina svom doručku, otprilike količinu koja odgovara jednoj šolji jogurta sa niskim procentom masti.

Svakog dana ustajete u isto vreme, ali vikendom izlazite do kasno

Zašto je to problem: Govorimo o higijeni sna i možda ste to do sada čuli milion puta, ali postoji valjan razlog zašto neko treba da vam dosađuje sa ovim. Samo jedna besana noć može da poremeti ritam gena koji održavaju vaš metabolizam brzim.

Rešenje: Potrudite se da tokom čitave nedelje odlazite u krevet u isto vreme ili gledajte da se maksimalno približite tom cilju.

Trudite se da idete na spavanje u isto vreme.

Pročitajte još: Evo šta će se dogoditi ukoliko izbacite hleb iz ishrane

Već je sredina podneva, a vi ste shvatili da niste pili vodu

Foto: Pixabay

Zašto je to problem: Vaš metabolizam sumira sve procese koji u vašem telu proizvode energiju – varenje, mišćne kontrakcije, eliminisanje štetnih materija… U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako ste dehidrirali, taj sistem može da bude jako usporen ili da radi na optimalnom nivou, što opet može da uspori vaš metabolizam.

Rešenje: Vaš urin bi trebalo da bude svetložute boje, a vi se držite onog trika koji vas tera da unosite što više vode u svoj organizam. Podesite periodično alarm na vašem satu, pa kad se on oglasi obiđite slavinu ili držite flašu vode blizu sebe kao podsetnik da treba da pijete vodu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.