Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте ЕМОТИВНО ИСЦРПЉЕНИ? Уколико сте УМОРНИ и често ЗАБОРАВЉАТЕ можда сте упали у стање које може задесити било кога

Без обзира на пол, године или друштвени статус може вам се десити ово непријатно искуство

1670421414_foto-Shutterstock-umor.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ово је једно од најмање пријатних искустава, јер одузима снагу за деловање и чини да чак и тривијални проблеми прерасту у непремостиве препреке.

Свакодневни живот није увек пријатан. Имамо много обавеза које морамо да обавимо у одређеном времену, а обично ни ми немамо много времена. Нема тренутака предаха, а када нађемо неколико сати опуштања, често их користимо да их надокнадимо. Не бринемо довољно о ​​времену за себе, задовољству и опуштању. Претпостављамо да је тако, јер сви живе у журби. У међувремену, преоптерећеност задацима и заборављање на сопствене потребе доводи до емоционалне исцрпљености.

Прочитајте још: Проверите: Овај необични симптом ДИЈАБЕТЕСА може се приметити само ујутру

Како препознати емоционалну исцрпљеност?

Емоционална исцрпљеност је праћена разним симптомима који се могу разликовати од особе до особе. Пре свега, постоји недостатак снаге и мотивације за обављање обичних активности. Прати га осећај преоптерећености, нервозе, промене расположења, недостатак радости. Јавља се беспомоћност, проблеми са концентрацијом и памћењем. Многи људи се такође жале на проблеме са спавањем, мучне болове у врату и глави, леђима или стомаку. Ово стање је јасан сигнал упозорења из тела да је време да се промените. Нисмо неуништиви, и то често заборављамо.

Пет начина да се опростите од емоционалне исцрпљености:

Реорганизујте свој свакодневни живот

Неопходно је пронаћи баланс између дужности и задовољства. Време за посао, дом, вољене особе и хобије су важни. Када једна област живота доминира другом, настају проблеми. Често је разлог за такво стање неадекватна подела дужности и управљање временом. Вреди стећи навику да планирате свој дан тако да у њега укључите и професионалне активности, и време за вољене и задовољство. Направите листу приоритета и покушајте да се бавите не више од једног од њих истовремено. Ово ће вам помоћи да преузмете контролу над својим свакодневним животом.

Ограничите број стимулуса

Прекомерни стимуланси ометају смиривање и чине да се осећате уморније. Да бисте то избегли, ограничите време коришћења електронских уређаја, затворите очи на тренутак и фокусирајте се на дах. Или ставите слушалице и слушајте бели шум или музику за опуштање. Увече ће помоћи опуштајућа купка, гашење телевизора и звукова на телефону, спуштање ролетни.

Препознајте своје емоције

Разумевање емоција које настају неопходно је да бисмо их контролисали. Ако сте до сада имали проблема са овим, посегните за одговарајућим водичима који ће вас научити. О емоцијама вреди разговарати са блиским вама, а по потреби и са терапеутом или психологом. Понекад је неопходна помоћ специјалисте да би се све могло уредити на прави начин.

Поставите границе у својим односима са другима

Односи са другим људима такође могу допринети емоционалној исцрпљености. Може вам исцрпити енергију ако, на пример, обраћате више пажње на друге него на себе. Или имате токсичну особу у свом друштву која вам одузима енергију и радост живота. Проверите своје познанике, научите да учтиво одбијате, захтевајте да други поштују ваше планове. Једно је бити спреман на разговор и помоћи када је потребно, а друго пристати на злостављање. Ефикасно постављање граница није увек лако, али ће вам помоћи да избегнете хаос у свом животу.

Водите рачуна о свом благостању

Водите рачуна о малим задовољствима и одвојите време за опуштање које највише волите. Водите рачуна о себи да се осећате боље. Добра књига, одлазак у биоскоп или сусрет са пријатељима су одличан бег од свакодневних проблема и свакодневног живота.

Ако осећате да почиње да вам недостаје снаге и енергије да са осмехом прођете још један дан, побрините се за себе што пре. Направите неопходне промене и створите добре нове навике.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas