Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је могуће дојити са силиконима у грудима? Ево како импланти могу да утичу на настајање млека

Када је у питању исхрана бебе, стручњаци се слажу да је мајчино млеко најбоља опција. Али, шта ако имате имплантате у грудима? Да ли је безбедно, или чак могуц́е дојити?

1676549756_shutterstock.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одговор је да ће већина жена са имплантима бити у могућности да доји, иако импланти могу донекле да утичу на само снабдевање млека.

- Имплантати у грудима не би требало да спречавају већину жена да доје, иако ће можда морати да допуне исхрану бебе ако имплантати спречавају бебу да добије довољно исхране кроз искључиво дојење - каже Антониа Ким, специјалиста за медицину мајке и фетуса за Хеалтхлине.

Ипак, постоји неколико изузетака. Да ли можете да дојите зависи од првобитног стања ваших дојки пре операције и могуће врсте коришћеног реза.

Утицај силикона на дојење

Имплантати се обично постављају иза млечних жлезда или испод мишића грудног коша, што не утиче на снабдевање млеком. Међутим, локација и дубина реза који се користи за операцију могу утицати на вашу способност дојења. Хирургија која одржава ареолу нетакнутом значи да је мање вероватно да ц́е изазвати проблеме. Нерви око  брадавица играју важну улогу у дојењу. Сам поступак дојења утиче на хормоне пролактина и окситоцина. Пролактин покреће производњу мајчиног млека, док окситоцин изазива пад. Када су ови нерви оштећени, осећај је смањен. Резови направљени испод дојке, кроз пазух или пупак смањиће било какву могућност настајања проблема у вези са производњом млека.

Када се имплантати постављају директно на ткиво дојке, већа је вероватноћа да ће притисак који они врше да закрче млечне канале, што отежава жени да произведе довољно млека или да млеко слободно тече током храњења. Када се импланти постављају испод мишићног слоја грудног зида, мање је вероватно да ће ометати производњу или проток млека.

Да ли је безбедно дојити са имплантима?

Према Центрима за контролу и превенцију болести, није било недавних клиничких извештаја о проблемима код беба мајки са силиконским имплантатима. Не постоје методе за тачно откривање нивоа силикона у мајчином млеку. Међутим, студија из 2007. која је мерила нивое силицијума (компонента силикона) није пронашла више нивое у мајчином млеку код мајки са силиконским имплантатима у поређењу са онима без, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas