Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Доктори помоћу урина откривају каква је ваша исхрана

Да ли желите да проверите да ли је ваша исхрана здрава и да ли се уклапа у ваш метаболизам?

1600872817_Depositphotos_42475505_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Ваш урин садржи „јединствени отисак прста“ који може да  открије квалитет хране коју уностите, а нова метода испитивања значи да људи неће морати више да брину о бележењу своје дијете на папиру или у апликацијама

Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати

Научници "Империал" колеџа у Лондону, у сарадњи са два универзитета у Америци и Аустралији, смислили су петоминутни тест који вам може дати одговоре. Све то укључује узорак урина.

Као бонус, тест би вам могао пружити и ваш јединствени "отисак прста" у урину, каже Кејт Вигтон, задужена за јавне односе на Универзитету у Лондону. То је прилично нова идеја - и могла би да има примену у медицини и закону.

"Отисак прста" је у облику 46 различитих метаболита који се излучују путем бубрега и испитан је урином 1.848 људи у Америци. 

Фото: деспоситос

Метаболити су отпадни производи од метаболизма угљених хидрата, протеина, масти и шећера. Мерећи метаболите у урину, научници могу да стекну добру представу о томе шта сте јели и процене да ли је то добро за вас.

На пример, истраживачи су открили да су одређени метаболити повезани са уносом алкохола, док су други повезани са једењем агрума, фруктозе (воћног шећера), глукозе и витамина Ц.

Други су показали месо, пилетину и калцијум, а неки су били повезани са условима попут гојазности и високог крвног притиска. Урин се такође може тестирати на протеине који могу указивати на болест. Др Јорам Посма, аутор истраживања из Империал-овог Одељења за метаболизам, варење и репродукцију, рекао је: „Дијета је кључни фактор људског здравља и болести, иако је ноторно тешко тачно мерити јер се ослања на способност појединца да се присети шта и колико су појели.

Прочијате још: Људи са ОВИМ КРВНИМ ГРУПАМА тешко мршаве: Јесте ли међу њима?

- На пример, тражење од људи да прате дијете преко апликација или дневника може довести до нетачних извештаја о томе шта једу. Ово истраживање открива да ова технологија може да помогне у пружању детаљних информација о квалитету исхране особе и да ли је то права врста исхране за њен биолошки састав. 

Прочитајте још: Које су КРВНЕ ГРУПЕ најбоља комбинација за везу

- Пажљивим мерењем прехране људи и урина који се излучује током два 24-часовна периода, успели смо да успоставимо везу између уноса хране и урина који изазивају метаболити који могу помоц́и у разумевању како  дијета утиче на здравље. Здрава дијета има другачији образац метаболита у урину од оних који су повезани са лошијим здравственим исходима.  Оваква врста теста урина постаће стандардни део здравствених прегледа у будуц́ности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas