Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јапанско РЕШЕЊЕ за несаницу: Послушајте савет стручњака који вам може помоћи да решите овај проблем

Уколико патите од несанице, испробајте савет јапанских стручњака

1699615138_Foto-Shutterstock-nesanica.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Милиони људи који пате од несанице куну се у топлу купку пре спавања јер им помаже да се добро наспавају. Управо то је подстакло научнике да истраже оптимално време које би требало да проведемо у топлој води како би метода деловала и они су дошли до закључка да туширање или купање краће од четврт сата – нема исти ефекат.

Истраживачи са Универзитета Кyусху у Јапану мерили су квалитет сна код 23 мушкарца и жене. Резултати, објављени у Јоурнал оф Пхyсиологицал Антхропологy, показали су да испитаници који се опуштају у врућој купки 15 минута или више неколико сати пре спавања, брже утону у сан и мања је вероватноћа да ће се пробудити ноћу.

У новој студији добровољцима је речено да се брзо истуширају, накратко окупају у кади или дуго купају у врућој води у трајању од 15 минута или више – и најмање 90 минута пре спавања – у различитим вечерима. Мерили су им температуру пре и после, и поново кад су хтели да дремају. У међувремену, сензор покрета на њиховом зглобу пратио је када су заспали.

Резултати су показали да су испитаници након дугог намакања дремали у просеку за 12 минута. Након брзог купања потребно је било 16 минута, а када би се истуширали 20 минута. Такође су спавали дубље, с мање покрета током ноћи.

Научници мисле да дуго купање делује боље јер више подиже температуру тела – за око 0,9 Ц у поређењу са само 0,3 Ц код туширања или краткотрајног намакања. Што значи да се тело мора пуно дуже хладити како би могли да заспите.

Стручњаци мисле да поспаност подстиче трајање овог ефекта хлађења – а не одређена температура. Али кажу да је кључно окупати се барем сат и по пре спавања како би се осигурало довољно времена за овај процес хлађења.

– Чини се да је већи пад унутрашње температуре након купања важан за побољшање почетка сна. Наша открића сугеришу да је стопа повећања телесне температуре услед дуготрајног купања уско повезан с лакоћом утонућа у сан, рекли су истраживачи у извештају о својим налазима, преноси Јутарњи.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas