Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОВИД

Нефролог са ВМА упозорава: После ковида многи пацијенти морају на дијализу

Још није установљено зашто долази до бубрежног оштећења код дотад здравих пацијената, а очекивано је да ће се развити код старијих са присутним факторима ризика.

1616483009_Depositphotos_46205503_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У епидемији инфекције изазване вирусом корона доказано је да долази и до оштећења бубрега. Оно је директна последица дејства вируса, а осим тога, до поремећаја у функцији ових органа долази и због губитка течности, који се јавља код пацијената у интензивној нези, као и због примене различитих антибиотика и других лекова који могу да имају токсично дејство на бубреге.

Прочитајте још: Поклања се за 8. март, а вековима се користи као лек против кашља (РЕЦЕПТ)

У интервјуу за "Новости" др Бранкица Терзић, нефролог Војномедицинске академије, каже да је досадашњим истраживањима доказано да су особе старијег животног доба, са присутним коморбидитетима као што су хипертензија, дијабетес мелитус, гојазност, срчана инсуфицијенција и хронична опструктивна болест плућа, подложније развоју акутног бубрежног оштећења услед ковида:

Зашто се ово дешава?
У току лечења ковида, може да дође и до развоја бактеријске суперинфекције и сепсе која повећава ризик од развоја проблема ових виталних органа.
Реч је о старијима са дијабетесом, гојазношћу, хипертензијом...

- Да ли ће акутно оштећење бубрега које се јавља код оболелих од ковида да буде пролазно или трајно, зависи од степена оштећења и губитка функционалних делова бубрега, као и од претходних обољења бубрега које је пацијент евентуално имао пре инфекције вирусом корона.

Прочитајте још: Направите домаће бомбоне који олакшавају болове у грлу и спречавају сув кашаљ

Др Бранкица Терзић

Да ли је неопходно да у лечење пацијената оболелих од ковида буде укључен и нефролог?

У лечење оболелих од ковида укључује се и нефролог.

- Препоручује се праћење од стране нефролога током минимум три месеца након отпуста, а по потреби, уколико не дође до потпуног опоравка бубрежне функције, контроле нефролога морају да буду редовне.

Дешава се да и код здравих људи ковид нападне бубреге?

- Шта је то што ће одредити тежину клиничке слике и све компликације које могу да настану током лечења, па и бубрежна слабост, са сигурношћу се још не може рећи. Зна се да ће до развоја бубрежног оштећења доћи код старијих пацијената и оних са наведеним коморбидитетима.

Прочитајте још: Болове у мишићима уклања ЈОРГОВАН (9 рецепата)

Региструје ли се такав утицај на бубреге и других вируса, рецимо инфлуенце?

Ковид повећао дијализу?
Није реткост да током лечења ковида дође до толиког оштећења бубрега да то захтева започињање неког од модалитета дијализног лечења које може да буде привремено, до опоравка бубрежне фукције. У неким случајевима пацијенти могу и након излечења од ковида да остану доживотно на хемодијализи. То су свакако пацијенти који су и раније имали смањену функцију бубрега.

- Свако инфективно обољење потенцијално може да доведе до нарушавања функције бубрега, у мањем или већем обиму, што зависи од предиспозиције, других хроничних обољења, клиничке слике и презентације самог обољења.

Свако инфективно обољење може да доведе до нарушавања функције бубрега!

Осим тога, постинфективно обољење бубрега тј. постинфективни гломерулонефритиси могу бити праћени погоршањем бубрежне функције која може да буде пролазна или трајна. У неким случајевима, лечење саме инфекције уз присуство коморбидитета, такође може довести до оштећења бубрега.

Пацијенте на дијализи нису спомињали током пандемије као дијабетичаре и хипертоничаре.

Нефролог је кључан током лечења од ковида Фото: Депозит

Прочитајте још: Истраживање у Вухану показало да се после ковида 6 месеци осећају тегобе

Како се збрињавају дијализирани пацијенти ако се инфицирају вирусом корона?

- Мислим да је запазила већина нефролога, да пацијенти на било ком виду дијализе у овој пандемији нису много помињани као угроженији од осталих у популацији. Углавном се говорило о хипертоничарима, дијабетичарима, гојазним људима и старијој популацији, мада и пацијенти на дијализи такође представљају популацију која је угроженија у овој пандемији.

Пацијенти су под надзором нефролога

На срећу пацијената који су на хемодијализи, они су у контакту са здравственим радницима, па су при доласку на хемодијализу, при појави било ког од симптома проверавани лабораторијским анализама и упућивани у надлежну ковид-амбуланту. Како су овим пацијентима неопходне хемодијализе сваки други дан, они се углавном хоспитализују у ковид-болнице уз позитиван PCR тест, чак и уколико су асимптоматски. На тај начин су под сталним надзором нефролога.

Колико је ковид-инфекција и по излечењу утицала на продужавање лечења бубрежне слабости?

- Као болница ван ковид-система, Војномедицинска академија је збрињавала пацијенте код којих је завршено лечење ове инфекције, али због још присутне бубрежне слабости и неретко потребе за дијализним лечењем нису могли да буду отпуштени на даље кућно лечење. Дужина лечења ових пацијената је варирала, а уколико су у инфекцију вирусом корона ушли са очуваном бубрежном функцијом и нормалним параметрима у биохемизму крви, углавном су на крају лечења у потпуности опорављали бубрежну функцију.

Прочитаје још: ГРЕШКЕ које жене УПОРНО ПРАВЕ током менструалног циклуса

Било је и оних пацијената код којих је тај опоравак знатно дуже трајао и нису у потпуности нормализовали параметре бубрежне функције. То су углавном били пацијенти са придруженим коморбидитетима и пацијенати који су од ковида оболели са одређеним степеном бубрежне слабости, а сам ковид је убрзао развој терминалне бубрежне болести и зарминалне бубрежне болести и започињање дијализног лечења.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas