· · Коментари: 0
ЗАВИСНОСТ

Пластичне операције су донеле БОТОКС ЗАВИСНОСТ, а обољева једна врста жена

Танорексији и анорексији, као и зависности од пластичних операција подложне су жене које су склоне инстант животу.

1631002297_Depositphotos_33725277_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Добро је познато да је аноресксија је поремећај у исхрани, који у позадини има дубоко уверење особе да никада није довољно мршава, слично као и што особа која пати од танорексије има уверење да никада није довољно црна. Међутим, појавила се и нова зависност - од пластичних операција.

Прочитајте јошНова ЗАВИСНОСТ: Танорексија је све чешћа међу средњошколкама, а лако се препознаје

Ко је потенцијални зависник
​То су пре свега подложна личност, генетска предиспозиција, постојање додатних психолошких проблема и притисака, друштвени притисак који је нарочито везан за одређена занимања, попут манекенства и моделинга. Анорексија је прилично заступљен поремећај, који неретко прате и додатна психијатријска обољења, попут депресије или неког облика психозе. Од анорексије, као и од танорексије, чешће оболевају жене.

Зависност од хијелурона и силикона

  • Колико су жене данас постале зависне и од "улепшавања" путем силикона, "упумпавања" хијалурона...?

- Неконтролисана уградња силикона и различитих филера, као и прекомерне, честе и поновљене естетске интервенције, могу бити одраз потраге за сигурношћу и самопоуздањем - кажеЈелена Јовичић, дефектолог и психотерапеут у едукацији.

Посежу за захватима да би се осећале боље, али...

Прочтиајте још: БРУКА: Брат Меган Маркл улази у ријалити! Са њим је и бивши очух Ким Кардашијан

Да ли захвати доносе срећу?

Често особе посежу за одређеним захватима како би се осећале боље. Најчешћи узрок томе није реални физички недостатак, већ унутрашња тескоба и нелагода која је пројектована на физички изглед, јер "лакше је" променити уста, нос, јагодице, него истински уложити напор у лични развој и суштинско, дуготрајно решавање проблема и прихватање себе.

  • Непрестано нове операције

- Међутим, како једна или неколико корекција не реше проблем, особа се не осећа боље, и даље види недостатке, самопоуздање није веће, очекивана промена се није десила, подвргавање новој интервенцији, по принципу "само још мало, само још овог пута" (личи на реченице које изговарају зависници од алкохола или наркотика) буде често поново оно за чиме посежу - истиче Јовичићева.

Прочитајте још: Кетрин Зита Џонс испратила ћерку на колеџ, па у купаћем вежбала хулахоп (ВИДЕО)

Тако се јавља опасност од упадања у зачарани круг и ствари измичу контроли. Све су ово веома суптилни, подсвесни механизми, па их особа често не перципира на одговарајући начин.

У склопу ове приче опет се треба осврнути на друштвене прилике и контекст пожељног изгледа, друштвених мрежа и опште доступности различитих естетских корекција.

Инстант живот

  • Шта би још могло да се оквалификује као модеран вид зависности?

- Оно што бих, као неко ко се бави и третманом зависности, издвојила, су различити облици нових дрога, најчешће из категорије стимуланса, али и прекомерна употреба и зависност од интернета и друштвених мрежа, различити поремећаји у исхрани и зависност од куповине - наглашава Јовичићева.

Прочитајте још: Припремите два јесења комада гардеробе: Ко би рекао да ће се носити дању? (ФОТО)

Дакле, то је све оно што на лош начин представља инстант живот данашњице. То јесу већ познате категорије зависности, али их можемо назвати модерним, јер и оне са развојем друштва мењају свој облик, начин испољавања, па самим тим и последице могу бити другачије - закључује Јовичићева.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.