· · Komentari: 0
ZAVISNOST

Plastične operacije su donele BOTOKS ZAVISNOST, a oboljeva jedna vrsta žena

Tanoreksiji i anoreksiji, kao i zavisnosti od plastičnih operacija podložne su žene koje su sklone instant životu.

1631002297_Depositphotos_33725277_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Dobro je poznato da je anoresksija je poremećaj u ishrani, koji u pozadini ima duboko uverenje osobe da nikada nije dovoljno mršava, slično kao i što osoba koja pati od tanoreksije ima uverenje da nikada nije dovoljno crna. Međutim, pojavila se i nova zavisnost - od plastičnih operacija.

Pročitajte jošNova ZAVISNOST: Tanoreksija je sve češća među srednjoškolkama, a lako se prepoznaje

Ko je potencijalni zavisnik
​To su pre svega podložna ličnost, genetska predispozicija, postojanje dodatnih psiholoških problema i pritisaka, društveni pritisak koji je naročito vezan za određena zanimanja, poput manekenstva i modelinga. Anoreksija je prilično zastupljen poremećaj, koji neretko prate i dodatna psihijatrijska oboljenja, poput depresije ili nekog oblika psihoze. Od anoreksije, kao i od tanoreksije, češće obolevaju žene.

Zavisnost od hijelurona i silikona

  • Koliko su žene danas postale zavisne i od "ulepšavanja" putem silikona, "upumpavanja" hijalurona...?

- Nekontrolisana ugradnja silikona i različitih filera, kao i prekomerne, česte i ponovljene estetske intervencije, mogu biti odraz potrage za sigurnošću i samopouzdanjem - kažeJelena Jovičić, defektolog i psihoterapeut u edukaciji.

Posežu za zahvatima da bi se osećale bolje, ali...

Pročtiajte još: BRUKA: Brat Megan Markl ulazi u rijaliti! Sa njim je i bivši očuh Kim Kardašijan

Da li zahvati donose sreću?

Često osobe posežu za određenim zahvatima kako bi se osećale bolje. Najčešći uzrok tome nije realni fizički nedostatak, već unutrašnja teskoba i nelagoda koja je projektovana na fizički izgled, jer "lakše je" promeniti usta, nos, jagodice, nego istinski uložiti napor u lični razvoj i suštinsko, dugotrajno rešavanje problema i prihvatanje sebe.

  • Neprestano nove operacije

- Međutim, kako jedna ili nekoliko korekcija ne reše problem, osoba se ne oseća bolje, i dalje vidi nedostatke, samopouzdanje nije veće, očekivana promena se nije desila, podvrgavanje novoj intervenciji, po principu "samo još malo, samo još ovog puta" (liči na rečenice koje izgovaraju zavisnici od alkohola ili narkotika) bude često ponovo ono za čime posežu - ističe Jovičićeva.

Pročitajte još: Ketrin Zita Džons ispratila ćerku na koledž, pa u kupaćem vežbala hulahop (VIDEO)

Tako se javlja opasnost od upadanja u začarani krug i stvari izmiču kontroli. Sve su ovo veoma suptilni, podsvesni mehanizmi, pa ih osoba često ne percipira na odgovarajući način.

U sklopu ove priče opet se treba osvrnuti na društvene prilike i kontekst poželjnog izgleda, društvenih mreža i opšte dostupnosti različitih estetskih korekcija.

Instant život

  • Šta bi još moglo da se okvalifikuje kao moderan vid zavisnosti?

- Ono što bih, kao neko ko se bavi i tretmanom zavisnosti, izdvojila, su različiti oblici novih droga, najčešće iz kategorije stimulansa, ali i prekomerna upotreba i zavisnost od interneta i društvenih mreža, različiti poremećaji u ishrani i zavisnost od kupovine - naglašava Jovičićeva.

Pročitajte još: Pripremite dva jesenja komada garderobe: Ko bi rekao da će se nositi danju? (FOTO)

Dakle, to je sve ono što na loš način predstavlja instant život današnjice. To jesu već poznate kategorije zavisnosti, ali ih možemo nazvati modernim, jer i one sa razvojem društva menjaju svoj oblik, način ispoljavanja, pa samim tim i posledice mogu biti drugačije - zaključuje Jovičićeva.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.