· · Коментари: 0
ТРАУМЕ

Последице УДАРЦА у главу могу да се јаве и за три месеца, а тада почиње ПАКАО

Последице ударца у главу већином се испољавају одмах и трају кратко време након повреде.

1617617642_Depositphotos_8645078_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Међутим, код одређеног броја људи оне могу да остану трајне, а да се јаве тек након три месеца од повреде. У овом случају лекари говоре о посткомоционом синдрому.

Прочитајте још: Уролог Бабић: Смањен број сперматозоида се лечи на ТРИ начина, а први су витамини

Докторка Драгослава Јовановић, неуролог Клиничко-болничког центра "Земун", каже да је овај синдром карактеристичан по томе што нема видљивих патолошких промена на мозгу, али тегобе значајно ремете квалитет живота:

Посткомоциони синдром се јавља у року од три месеца после ударца у главу. То није ретко стање.
Најосетљивија тачка
Сваки ударац може да буде окидач трајних последица, али најопаснији је у слепоочницу. Зависно од места и јачине ударца, последице могу изазову епилепсију, унутрашње мождано крварење, поремећаја стања свести, инвалидности, па чак и до смрти.

- За посткомоциони синдром најчешће се узима да је то време од три месеца, када се након ударца у главу јављају тешкоће. То није ретко стање, напротив. Особе осећају повремене интензивне главобоље, вртоглавице, умор, поремећај памћења и концентрације, раздражљивост, слабљење либида, неспретност у ходу, равнотежи, осетљивост на светлост и буку, што доводи до анксиозности и депресивности - каже др Јовановић.

Не занемарујте симптоме!

При томе, све ове симптоме можемо поделити на стварне, умишљене и емоционалне. Код кога ће да дође до развоја посткомоционог синдрома није познато, па зато докторка Јовановић напомиње које тегобе никако не би требало занемаривати након ударца у главу:

Ово су симптоми:
Бледило, презнојавање, мучнина, нагон на повраћањем, вртогалвица, "замућеност" у глави, збуњеност, главобоља, изразитији оток на месту ударца и краткотрајни губитак свести сигурни су показатељи да је ударац у главу био силовит и да је могуће да настану последице.

Прочитајте још: Еликсир младости са наше пијаце кошта 45 динара, а спречава боре

Међу симптомима који су чест пратилац траума мозга су и проблеми са видом.

Замућен вид, дупла слика, бол у оку и играње ока...

- Осим нејасног, замућеног вида, појаве дупле слике, болова у оку и око ока и нејасног периферног вида, јавља се и осетљивост на светлост - каже саговорница.

Да ли сте ударили главу? Фото: Депозит

При томе, осетљивост на светлост се најдуже одржава. Осцилације крвног притиска и повишена телесна температура су такође неке од последица ударца у главу. У најтежим ситуацијама код пацијента долази до амнезије, па и коме.

Последице зависе од јачине ударца, а лек је...

Колико ће последице трауме главе да буду тешке и колико ће да трају зависи искључиво од јачине ударца.

- Ако је ударац у главу био благ, тегобе се временом постепено умањују и проређују, а терапија подразумева мировање до повлачења симптома - каже др Јовановић. - При томе, мировање би требало да буде и физичко и ментално, што значи без коришћења рачунара, мобилног телефона, док би требало да читање и гледање телевизије буду ограничени.

Прочитајте још: Моћни састојак ЂУМБИРА има јако деловање у борби против инфекција: Зашто би чешће требало да се нађе на менију?

Дужина одмора се не може одредити, индивидулана је, али је свакако кључ опоравка. Уколико је ударац у главу био интензиван, са израженом клиничком сликом наведених тегоба, а посебно са поремећајем стања свести, постоји висок ризик од појаве трајних последица, у смислу менталних, емоционалних или моторних испада и оштећења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.