Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Превенција је кључ: Позната докторка открива како на најбољи начин да предупредимо болести срца и крвних судова

Са проф. др Соњом Смиљић, професором физиологије и специјалистом интерне медицине, разговарамо о значају превенције кардиоваскуларних болести.

1656405950_pexels-thirdman-7659564.jpg
Фото: Pexels
Oglas

Превенција атеросклерозе

Болести срца и крвних судова су водећи узрок обољевања и умирања у Србији, тако да припадамо групи земаља са врло високим кардиоваскуларним ризиком. Основна промена која се дешава у већини кардиоваскуларних болести је атеросклероза, која представља запаљенско оштећење зида крвог суда. Уобичајени фактори ризика попут повишеног крвног притиска, шећерне болести, повишених масноћа, гојазности и пушења се лако препознају и на њих се може утицати.  Пацијентима је мање познато да је повишена вредност хомоцистеина такође независни фактор ризика за развој атеросклерозе и кардиоваскуларних болести.

Шта је хомоцистеин?

У питању је аминокиселина која се нормално производи у људском организму. У одређеним случајевима може доћи до повећања његових вредности у крви, што за последицу може имати развој атеросклерозе и озбиљних кардиоваскуларних проблема. Кључни почетни догађај у овом случају је оштец́ење зида крвног суда. Оно настаје због оксидативног стреса и токсичности коју испољава хомоцистеин.

Осим утицаја на здравље срца и крвних судова, све је више студија које наводе да повишене вредности хомоцистеина убрзавају развој шећерне болести, деменције и других когнитивних поремећаја, као и аутоимуних болести. Оштећење зидова крвних судова је запажено и у основи Ковид инфекције.

CARDIOvitamin® FD3 - превенција и регулисање нивоа хомоцистеина у крви

У свакодневној клиничкој пракси нисмо у прилици да свим пацијентима одредимо ниво хомоцистеина у крви. Ипак, понекад је неопходно исконтролисати га. Недавно сам у својој ординацији имала пацијента, мушкарца у средњим годинама, који ми се јавио због повишеног крвног притиска. Међу члановима његове породице било је оболелих од болести срца. Због тога сам га послала да извади крв и провери ниво хомоцистеина. Лабораторијске анализе овог пацијента  биле су уредне, осим хомоцистеина који је био повишен. Саветовала сам му коришћење капсула CARDIOvitamin® FD3. Након два месеца, поново је измерен ниво хомоцистеина у крви чија је вредност била у границама нормале, тако да је један значајан фактор ризика за развој болести срца и крвних судова био уклоњен.

Фото: Промо

CARDIOvitamin® FD3 је препарат који у себи садржи активан облик фолне киселине витамине Б1, Б6, Б12, витамин Ц и витамин Д3. Комбинација ових састојака има позитивне ефекте на кардиоваскуларно здравље, првенствено путем регулације нивоа хомоцистеина у крви. На тај начин може да утиче на опоравак зидова крвних судова и успоравање њихове старости.

Због свих ових ефеката CARDIOvitamin® FD3 се може саветовати и пацијентима који се након прележаног ковида жале на осећај умора, лаког замарања или лупање срца.



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas