· · Коментари: 0

СМРТОНОСНИ попис: Ових 5 ствари УБИЈАЈУ као и пушење, а радимо их свакодневно

Свест о штетности пушења глобално је све раширенија, али модерно време карактерише низ фактора који пушење поступно померају са врха пописа смртоносних навика, упозоравају амерички научници.

1621240113_275d6cdc684db25d06dbfe0197d90da355408498.jpg
Фото: Депозит

Ево којих 5 ствари нас убијају, а свакодневно их радимо:

Усамљеност

Новија истраживања показују да је социјална изолација једнако штетна по ваше здравље као и остале ствари на врху "смртоносног" пописа.

Друштвене мреже и све ређе дружење "уживо" с пријатељима и колегама довели су до тога да усамљеност поприма невероватне размере.

Прочитајте још: ДАР ПРИРОДЕ који снижава лош холестерол, али може довести и до СМРТНОГ ИСХОДА! Ево како се конзумира ИНДИЈСКИ ОРАХ

Професорка психологије на Бригхам Yоунг Университyју, Џулијен Холт Лунштад каже да је учинак усамљености на смањење животног века као да појединац дневно попуши 15 цигарета.

Седелачки начин живота 

Седелачки начин живота током целога дана повећава ризик од обољевања од више врста рака, показала је студија из 2014.

Свака додатна два сата седења повећавају ризик од обољевања од рака дебелог црева, карцинома ендометрија, рака плућа, без обзира на то да ли појединац вежба током дана.

Чак и уз редовно вежбање, седење дуже од осам сати на дан повећава ризик од различитих здравствених проблема.

Прочитајте још: Зашто је боље спавати на ЛЕВОЈ СТРАНИ тела? Ово су НАЈВАЖНИЈИ разлози

Мањак сна

Амерички научници установили су да 50 до 70 милиона становника САД-а пати од поремећаја спавања. Недовољна количина сна, упозорио је професор Валериј Гафаров из WХО-а, повећава ризик од можданог и срчаног удара у једнакој мери као свакодневно пушење.

Соларијум

Иако се коришћење соларијума чини као варијанта сунчања коју имамо под контролом, обоје може бити једнако опасно за организам као пушење.

Дерматолози су још 2014. доказали да претерано коришћење соларијума изазива више случајева рака коже него што пушење изазове случајева рака плућа.

Прочитајте још: Досадна песма вам је "остала у глави"? Лекар открио како да је се решите у пар секунди

Нездрава исхрана 

Слатка и прерађена храна богата засићеним масним киселинама утиче на развој потенцијално смртоносних болести попут пушења. Године 2016. научници који се баве истраживањем смртних случајева као последице лоше исхране, закључили су да је стопа смртности премашила оне од алкохола, дроге и дувана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.