Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСПАНОСТ

Спавате добро, а стално сте уморни? Дневна поспаност је чест проблем великог броја људи

Дневна поспаност може значајно смањити квалитет живота, али ипак многи људи игноришу то стање.

1617108181_Depositphotos_132778834_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Наравно, сви смо прошли кроз фазе када смо неколико дана били уморни и поспани након вечерњег изласка, непроспаване ноћи или напорног дана, међутим, неки људи се боре са дневном поспаношћу и када су уредно спавали протеклих ноћи. 

Посао и друштво

Неким особама може се чинити да се никако не могу наспавати и одморно провести следећи дан, без обзира на то колико спавали током ноћи.

Прочитајте још: СТАРИЈА генерација има већу шансу да добије ковид, а и дефинитивно се зна колико трају антитела

Такве особе имају проблема са свакодневним функционисањем, проблеме на послу, проблеме са друштвеним и љубавним животом, а понекад се поспаност и манифестује лењошћу.

Поспаност утиче на све аспекте нечијег живота.

Слаба пажња

Симптоми поспаности:

  • УМОР – Поспане особе често су хронично уморне. Неважно колико сна имале, осећају се и физички и психички уморно.
  • ЗАБОРАВНОСТ – Поспане особе теже се концентришу, присећају ствари и генерално слабија им је пажња.
  • ОДЛАГАЊЕ – Без обзира на то колико добро особа планирала активности, никада не успева да обави све што је замислила.
  • ЧЕСТО СПАВАЊЕ – Особе које су поспане током дана могу одспавати по неколико пута, посебно викендом, како би се "добро одмориле", међутим, прави одмор никако не долази.
  • ОСТАВЉАЊЕ ПОСЛОВА – Поспане особе објективно могу да процене да би неки посао могле да заврше код куће, међутим, код куће су превише поспане или уморне да би то одрадиле.
  • ПРЕСПАВАЊЕ - Поспане особе чешће ће преспавати састанке и договоре, посебно ако нису укључиле аларм.

Прочитајте још: Синдром Златокосе: Опасна болест која може да вас кошта живота

Фото: Депозит

Елиминација

Да бисте се решили дневне поспаности, требало би да пронађете узроке. Ваш лекар може да направи неке тестове који ће дати увид у то шта би могло да узрокује поспаност. Уколико сте сигурни да поспаност не узрокује неко озбиљно медицинско стање, можете ићи и методом елиминације.

Стања

  • Анемија – Особе са мањком гвожђа у крви често постају летаргичне и поспане.  
  • Синдром хроничног умора – Поспаност и хронични умор блиско су повезани и често није јасно шта је узрок, а шта последица.
  • Депресија – Особе са дијагностикованом депресијом склоне су осећају поспаности.
  • Генетика – У неким случајевима људи генетски имају предиспозиције за поспаност. Тада поспаност узрокују одређени генетски фактори.

Прочитајте још: Три знака могу да покажу да вам је ИМУНИТЕТ УГРОЖЕН

Болести

  • Штитна жлезда – Неправилан рад штитне жлезде може да узрокује поспаност.
  • Бубрези - Особе са проблемима у раду бубрега могу окренути биолошки сат, због чега може доћи до промена да ноћу тешко да заспе, а дању осећају поспаност.
  • Стрес - Особе које пролазе кроз стресну животну фазу често су поспаније.
  • Неки тумори - Неки тумори изнутра исцрпљују организам, па пре него што се појаве остали симптоми, особа може да осећа хроничну поспаност и умор.
  • Недостатак витамина – Недостатак витамина смањује одређене функције тела, што може да узрокује поспаност.

Прочитајте још: Зашто се чешете док сте под стресом? Истраживачи открили разлог

Шта може помоћи?

  • За почетак се здраво храните и по потреби узмите витаминске суплементе како бисте били сигурни да поспаност не узрокује недостатак витамина и минерала.
  • Прошетајте када вас ухвати фаза поспаности десетак минута како бисте мало "ухватили ваздух".
  • Одморите очи. Мало се одмакните од екрана и гледајте кроз прозор у даљину.
  • Свака два сата нешто здраво поједите.
  • Редовно вежбајте. Истраживања су показала како 30-минутна свакодневна вежба је ефикаснија за смањење дневне поспаности него лекови.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas