· · Коментари: 0
КОРИСНО

Стално сте у некој журби? То може указивати на озбиљан проблем

Ако стално размишљате да ћете негде да закасните, па журите, због тога бисте могли да се осећате неугодно.

1608719004_Depositphotos_243465858_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ова година је била једна од најизазовнијих у модерној историји, она која је узела данак на пољу менталног и физичког здравља. Осећај да стално морате негде да журите је чест симпотм код људи са анксиозним поремећајем (ГАД).

Поремећај карактеришу многе врсте брига, у различитим контекстима. Да би се дијагностиковао ГАД, особа би требала да има скуп симпотма и осећања би морала у одређеној мери да наруше свакодневно функционисање.

Прочитајте још: СТОПАЛА су вам болна и отечена? Ево природног решења (РЕЦЕПТ)

Ако осећај постоји сам за себе, онда није повезан са ГАД-ом. То би могла да буде само неугода преусмерена на тренутну животну ситуацију.

Да бисте дошли до сржи осећања журбе и да бисте могли да управљате њиме, важно је да следите траг. Другим речима, морате да схватите када и где почиње осећај ужурбаности: да ли је на путу до посла, одласка у продавницу, састанка...Једном када одредите тренутак када почнете да се осећате ужурбано и неугодно, смирите мисли!

Прочитајте још: 10 најчешћих узрока смрти: Пети је више него ТУЖАН

Ако се бринете да негде нећете стићи на време, запитајте се која би последица вашег кашњења била. Затим, процените да ли је то истина - хоћете ли стварно закаснити или ви то очекујете? Шта је најгоре што би могли да се деси ако негде закасните?

У оваквим ситуацијима прво што треба да урадите је да се добро наспавате. Људи су емоционално и психолошки рањиви када немају довољно сна. Поред тога, важна је здрава исхрана пуна влакана и протеина.

Прочитајте још: Корона и грип су различите заразне болести, али ОВО ЈЕ КЉУЧ како их спречити

На крају, физичка активност је пресудна компонента менталног здравља. Вежбање дугорочно делује тако да нам помаже да се осећамо мање неугодно, а понекад вам је и 15-минутна шетња довољна како бисте напунили батерије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.