Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сан

Што више СПАВАМО, више ЗАБОРАВЉАМО: Како мозак чисти информације?

Недовољна количина сна смањује мождану активност и могућност учења, памћења и концентрације. Но заборав је заправо користан и важан за добар рад мозга

1640341307_c212f6de029be200c4402541cc4aeafc1763f4a2.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Неуролог др Скот Смол, који истражује Алцхајмерову болест, објашњава да недостатак сна заправо ствара превише сећања, а резултат је преоптерећен мозак и недостатак простора за стварање нових сећања, па је стога лакше заборавити и неке важне информације, пише МиндБодyГреен.

Што се дешава са сећањем док спавамо?

- Једна од основних функција сна је чишћење меморије - појашњава др Смол. Идеју је презентовао молекуларни биолог и добитник Нобелове награде Франсис Крик, који је утврдио да спавамо како бисмо заборавили. То значи да у сну наш мозак уклања неважне податке.

Прочитајте још: "ТУ НЕМА ЉУБАВИ": Уколико код некога приметите овакву НОВОГОДИШЊУ ДЕКОРАЦИЈУ, окрените се и БЕЖИТЕ (ВИДЕО)

Ако замислимо мозак као велико поље, а сећања су трава која ниче из тла, сан омогућава одржавање поља и уклањање непотребних делића траве. Ако не спавамо довољно, мозак не може да уклони неважне информације.

Наиме, свакодневно се сусрећемо са хаљадама информација којих вероватно нисмо ни свесни.

- Мозак може да запамти хиљаде детаља, а већина њих није важна за наш живот - истиче Смол.

Током времена сећања се акумулирају и стварају неред. Кад људи не спавају довољно, њихов мозак не може да уклони вишак материјала и задржи само битне информације. Зато је недостатак сна повезан са проблемима у учењу и сећању.

- Будући да је у том случају мозак препун информација, људи не могу несметано да размишљају - каже Смол.

Прочитајте још: Појава коју не смете игнорисати: Шта значи ако се ПРЕКОМЕРНО ЗНОЈИТЕ у току ноћи?

Како да подстакнемо бољи сан за боље сећање?

Теорија има смисла, јер сан је кључан за обнављање свих станичних састава у телу и њихов опоравак, а то укључује и сећања. Како бисте подстакнули бољи сан, спаваћу собу одржавајте на одговарајућој температури, редовно у исто време одлазите на спавање, а припазите и на оброке пре спавања јер и они могу да утичу на квалитет сна.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas