Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Страна на којој СПАВАТЕ може имати утицај на КВАЛИТЕТ сна и јачање мозга: Научници кажу да је један начин бољи од осталих

Спавање и здравље мозга су уско повезани

1668246774_Foto-Profimedia-spavanje.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Већина људи има одређени положај у којем спава и који му највише одговара, не размишљајући да ли је он заправо добар или не, те да ли утиче на квалитет сна и на опште здравље.

Према бритајнској неуронаучници Тари Сварт, један начин спавања је ипак бољи од осталих. Према њеним тврдњама постоји велика повезаност између положаја спавања и здравља мозга.

Према Тари, главне ствари за добар сан укључују редовно спавање и буђење, магнезијум и мало аромтерипије. Међутим, један трик се посебно издваја, а наводно доприноси здрављу и јачању мозга - спавање на боку.

Према њеним речима, спавање на боку има велику улогу у чишћењу мозга од токсина, током ноћи. Такође, нека истраживања су показала да спавање на десној страни најбољи доприноси овом процесу "чишћења".

Једна студија из 2020. објављена у часопису "Браин Сциенцес", на пример, дошла је до закључка да је за мозак најучинковитији десни бочни положај, јер га карактеризује веће испирање "можданог отпада", у успоредби с лежањем на леђима или стомаку.

Прочитајте још: Направите најздравији напитак од ДУЊА: Идеалан је за плућа, а садржи више витамина Ц од лимуна

Ова истраживање закључило је да би усвајање овог положаја могло бити од великог значаја за здравље мозга у процесу старења, те такође бити корисно као превентивна мера против неуродегенеративних болести попут Алцхајмерове.

"Занимљиво је да је спавање на боку већ најпопуларнији положај код људи и већине животиња, чак и у дивљини, и чини се да смо га прилагодили како бисмо најучинковитије очистили мозак од метаболичких отпадних материја које су се накупиле док смо будни", тврди ауторка студије, данска неуронаучница др. сц. Маикен Недергард.

Занимљиво је да спавање на боку такође може смањити хркање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas