Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
трудноћа

ТРУДНИЦЕ за време КОРОНА ВИРУСА: Ево шта би требало да ЗНАЈУ

Да ли Цовид 19 битније утиче на труднице и плод?

1598522361_Depositphotos_8807003_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Вирус корона је изазвао велику панику од када се појавио и почео да се шири по свету. Велики број људи је заражено, сви су у страху, а амерички стручњаци истичу да је рано говорити какав утицај имају на труднице. Иако су труднице изложене већем ризику од опасних болести и вируса, стручњаци проналазе и неке доказе да вирус корона са мајке може прећи на плод кроз постељицу. На срећу, већина новорођенчади са вирусом Цовид 19 се опоравља без икаквих компликација.

Прочитајте још: КАКАО мора бити на вашој листи приоритета! Ево зашто морате ПОПИТИ ШОЉИЦУ овог напитка сваког дана

Вирус корона и трудноћа 

Шта ако трудница мисли да има корона вирус?
Ако показујете симптоме коронавируса (кашаљ, грозница, краткоц́а даха), одмах се обратите свом лекару. Респираторне симптоме треба схватити озбиљно, јер могу имати негативне последице на трудноц́у.Ако вам је дијагностикован коронавирус, ваш лекар ц́е одредити даљи ток лечења.

Природно је да труднице брину о коронавирусу, оне су свакако под већим ризик да се заразе вирусним болестима услед физиолошких и имунолошких промена у организму. Докторка Џесика Меден, директорка  Аерофлоw Бреастпумпс-а, за Парентс истиче да  жене које оболе од грипа током трудноће изложене су већем ризику од развоја пнеумоније у односу на жене које нису трудне.

Вирусне болести, попут грипа, повезане су са већим ризиком од побачаја, урођених мана, мале килаже код беба приликом рођења и других компликација. Током проучавања студија о коронавирусу код трудница од 7. јануара до 22. јуна 2020. године, амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) утврдио је да су труднице примане не одељење интензивне неге и да користе респираторе услед обољења од Цовида 19. Истраживања су показала да је смртност иста код трудница и код остлих људи. Према речима Џастина Бранта, професора акушества и гинекологије Медицинског факултета из Њу Џерсија, жене које имају коронавирус могу бити изложене већим компликацијама у трудноћи, као што су превремени порођај, побачај, ограничење раста плода.

Жене које имају корона вирус могу бити изложене већим комликацијама у трудноћи.

Прочитајте још: Волите чашу ВИНА више, али и ЗДРАВЕ НАПИТКЕ! Ево како једно друго може да ЗАЛЕЧИ

Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) наглашава да је ствар индивидуална и да коронавирус погађа више

Фото: Пиxабаy

старије људе, људе са пратећим обољењима и да би труднице са високоризичним трудноћама повећале своје компликације услед обољења. Ово укључује жене са дијабетесом, прееклапсијом и другим болестима.

Да ли вирус корона утиче на плод?

У јулу 2020. године лекари у Француској забележили су пренос коронавируса са мајке на дете у материци. Новорођенче је доживело неуролошке симптоме, отицање мозга, раздражљивост и грчеве тела, наводи Њујорк Тајмс. Беба се опоравила без икаквих компликација у року од три недеље. Друга истраживања су показала да је могућа трансмисија вируса кроз постељицу. Добра вест јесте да већина беба заражена корона вирусом има блаже симптоме и да се опоравља без компликација. Постоји веома мали број новорођенчади који претрпи теже компликације или смрт.

Прочитајте још: Имате проблема са НЕСАНИЦОМ! Један КУЋНИ ТРИК је успешно решава

Већина беба заражена корона вирусом има блаже симптоме и опоравља се без компликација!

Неке труднице са корона вирусом доживеле су побачај, мртворођено дете. Превремени порођај је такође забележен код мајки које су позитивне на Цовид 19.

Фото: Пиxабаy

- Није јасно да ли је инфекција Цовида 19 код мајке утицала на превремени порођај - истиче ЦДЦ.

Како спречити преношење вируса корона?

Ако сте трудница или сте се по први пут остварили као мајка, избегавајте путовање на места у којима је превелики број заражених, и трудите се да смањите комуникацију са људима који су имали потенцијалну изложеност вирусу.

Прочитајте још: СПАС У ПРАВИ ЧАС! Ево које здравствене проблеме решава СЛАНА ВОДА

Препоручује често прање руку сапуном и водом најмање 20 секунди. ЦДЦ каже да средство за чишц́ење руку мора да има најмање 60 процената алкохола. Прање руку је посебно важно пре јела или додиривања лица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas