· · Коментари: 0
опрез

Учестала и подмукла болест: Препознајте ране СИМПТОМЕ ДИЈАБЕТЕСА

Дијабетес је веома подмукла болест и може проћи непримећено месецима, да уопште не знате како се са вашим организмом нешто дешава.

1608112807_Depositphotos_125183598_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Статистике кажу да једна од три особе уопште не знају како имају дијабетес. Данас вам причамо о раним симптомима које никако не смете игнорисати.

Већина људи осети ране симптоме, али их на неки начин занемарује јер у ствари не знају о чему се ради. Рана дијагноза је и код дијабетеса веома важна, јер може имати значајан утицај на дугорочно здравље. Ако три године не знате да имате дијабетес то повећава шансе за срчана оболења за чак 29 одсто.

Прочитајте још: Колико често треба да ПЕРЕМО ЗУБЕ? Ово је прави одговор!

Симптоми дијабетеса

Дијабетес је израз који се користи за ниво шећера у крви који је повишен одређено време у континуитету. Симптоми дијабетеса су у већини случајева једнаки код деце и код одраслих. Пацијенти који болују од дијабетеса типа 1 обично развију симптоме прилично нагло, у кратком временском периоду.

Код дијабетичара се губи способност за саморегулацијом шећера у крви што доводи до значајне флуктуације нивоа шећера у крви, а након тога мозак мисли да жуди за шећером и калоријама.

С друге стране,дијабетес типа 2 се развија прилично споро и његове симптоме је теже препознати. Симптоми се јављају постепено један за другим и то је један од разлога зашто често прођу непримећено. Код неких људи се рани симптоми уопште не појаве, а ми вам набрајамо неке од најчешћих.

Фото: Депосит

Учестало мокрење. Значајно повећање броја одлазака до тоалета је један од симптома повишеног шећера у крви. У просеку одрасла особа би требало да мокри између четири и седам пута у периоду од 24 часа. Ако устајете да мокрите ноћу чак и ако сте то обавили пре спавања је обично знак да нешто није у реду. То се дешава зато што бубрези раде више него обично да би се решили вишка глукозе из крви, а шећер који бубрези нису у стању да апсорбују се избацује путем урина.

Прочитајте још: Фактор здравог живота: Добар сан штити срце

Појачан осећај жеђи
Ако вам се током дана, па чак и током ноћи траже велике количине течности, то је обично знак на који треба да обратите пажњу. Може се десити да људи у оваквим ситуацијама попију и до четири листре течности, можете осетити одмах након што сте попили чашу воде. С друге стране, што више воде пијете, то више мокрите што нас враћа на сам почетак. Жеђ је у ствари рекација организма на учестало мокрење.

Осећај екстремне глади. Дијабетичари могу осећати константну глад и жудњу за здравим, али и оним мање здравим намирницама. У таквим случајевима мозак вам стално говори да треба да једете иако сте мало пре устали од стола. Код дијабетичара се губи способност за саморегулацијом шећера у крви што доводи до значајне флуктуације нивоа шећера у крви, а након тога мозак мисли да жуди за шећером и калоријама.

Неочекивани и изненадни губитак килограма. Ово је један од главних знакова дијабетеса, а може се десити да оболели изгуби између 5-10 килограма за неколико недеља или месеци иако није променио ништа у начину исхране и вежбању. Ово је симптом који је типичнији за дијабетес типа 1 када се метаболизам веома брзо гаси. То се дешава зато јер нова енергија не долази у ћелије, а тело мисли да гладујете, па разбија протеине не би ли обоезбедило неопходну енергију. Све то доводи до топљења мишићне масе и изненадног губитка килограма.

Осећај трњења у екстремитетима је веома чест симптом дијабетеса.

Умор и осећај слабости. Дијабетес ће вас у већини случајева натерати да се осећате уморно, летаргично и слабо чак и за неке најосновније обавезе и активности. Због шећера који се налази у крви, не у ћелијама ви буквално имате мање енергије него иначе. Тело такође развлачи преосталу енергију да надомести неправилан ниво шећера. Бубрези раде убрзано, а вероватно због учеталог мокрења, слабије спавате - што узима данак.

Прочитајте још: Ево колико често треба мењати дезодорансе

Замагљен вид
Проблеми са видом су такође веома чест симптом да се нешто дешава, али на сву срећу проблем је решив уколико се дијабетес дијагностикује на време. То се јавља зато што вишак шећера у крви извлачи течност из ћелија и ткива што укључује и сочива у вашим очима што отежава фокусирање.

Трњење руку и ногу. Осећај трњења у екстремитетима је веома чест симптом дијабетеса. Обично се јавља одмах по буђењу, а може се јавити и осећај пецкања.

Сува кожа и свраб. Ово може бити знак повишеног шећера и неправилног лучења хормона. Може се десити чак и то да је кожа нешто тамнија испод пазуха или око врата. Сува кожа може бити резултат лоше циркулације или због већег губитка течности услед учесталог мокрења. Тамнија кожа има везе са хормоналним променама, односно отпорношћу на инсулин.

Огреботине и мање ране спорије зарастају. Није ретко да код људи који имају повишен ниво шећера у крви најмање огреботине зарастају веома споро. То се посебно односи на делове тела који су далеко од срца као што су стопала и шаке.

                                  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.