Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уколико често прескачете туширање, на кожи се могу јавити три промене: Обратите пажњу

Док неки претерују са туширањем, има и оних који га често прескачу

1681983790_shutterstock_2015772446.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Упркос томе што се редовно туширање сматра основном хигијенском праксом, постоје људи који тврде да је прескакање туширања заправо боље за здравље коже.

Већина људи одржава хигијену редовним туширањем, осим ако не бораве у природи или се из неког другог разлога не могу истуширати. Опште препоруке су да се током топлијих месеци у години туширамо једном дневно, док је у зимским месецима довољно туширање једном у два дана како би се избегло претерано исушивање коже.

Међутим, постоје и другачија мишљења, посебно код људи који тврде да кожа има своју природну заштиту у облику себума који одржава њен здрав сјај и пХ равнотежу, па се према њиховом мишљењу, прање треба свести на минимум који је нужан.

Управо је резултат вишедневног прескакања туширања тим научника одлучио да провери како би открио истину – има ли штете у свакодневном прању?

Лоше бактерије стварају неравнотежу

Људска кожа природно је насељена бактеријама (чак 1.000 различитих врста) и гљивицама (додатних 80 врста). Већина ових микроба је корисна за нас и помаже у борби против штетних.

Сапун и вода помажу добрим бактеријама да се боре против опасних микроба, а без њих, наше тело постаје подложније различитим инфекцијама и хигијенским проблемима од бактерија које преносимо са свуда - као што су јавни превоз, теретане, радна места и контакти са другим људима, пише Бусинесс Инсидер.

Нетуширање може оштетити кожу

Када се не перете, на вашој кожи се накупља себум и прљавштина што може изазвати зачепљене поре и упале у виду бубуљица и иритације. Ово посебно важи за оне који пате од различитих облика екцема, јер избегавање прања може погоршати ситуацију. Такође, постоји званично здравствено стање које се односи на кожу са занемареном хигијеном, познато као "дерматитис неглецта".

Мирис се неизбежно јавља

Доказано је да је најинтензивнија последица нетуширања, као и она која се прва појави, непријатан мирис. Без обзира на количину активности, људско тело увек производи зној, што је један од начина да се ослободите токсина из организма. Бактерије које се у таквој ситуацији размножавају на кожи производе гасове јер троше беланчевине и масне киселине, а то производи чак 30 различитих мириса, у зависности од исхране и хормонског статуса појединца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas