Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Миа Поповић саветује да, ако размишљате о БИВШЕМ, прво урадите 2 ствари

Често сам на психотерапији имала прилику да чујем да је враћање на старо послужило као потврда да у вези нисмо срећни и да је права одлука да из ње коначно изађемо - каже Попић.

1620897709_Depositphotos_53290965_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта нас нагони да поново уђемо у однос који смо из неког разлога напустили, да се враћамо бившим љубавима, било да је реч о емотивном партнеру било о супружнику, питали смо Миу Попић, психотерапеута:

Прочитајте још: Несаница је најбољи доказ ЗАЉУБЉЕНОСТИ, а решење је само једно

Миа Попов Фото: Приватна архива

- Много је разлога зашто се враћамо бившим љубавима: увидели смо да нам је однос драгоцен, из страха да се суочимо са самоћом и новим љубавним изазовима. Често сам на психотерапији имала прилику да чујем да је враћање на старо послужило као потврда да у вези нисмо срећни и да је права одлука да из ње коначно изађемо - каже Попић.

Многи тек после прељубе схвате да воле партнера.

У којим случајевима други покушај може бити успешнији од првог?

- Ако смо спремни да раскристимо са старим обрасцима партнерског функционисања и заиста истражимо како да будемо другачији у пару, онда други покушај може имати смисла. Многи парови су након упуштања у афере и ризиковањем да изгубе брак увидели да желе истински и испочетка да му дају шансу. Понекад је потребно да увидимо да сваки однос може да се оконча и често нас управо тај увид подстиче да разумемо шта је то што вреднујемо у вези - каже психотерапеут.

Прочитајте још: Да ли знате чиме се бави? Јелену Ђоковић сви знате, а ево како изгледа њена сестра! (ФОТО)

Колико повратку на старо доприноси илузија коју свесно себи стварамо да је реч о фаталној љубави без које не можемо?

Моћни мушкарац је жена
На пиједестал стављамо оне којима приписујемо моћ коју често код себе негирамо. Није реткост да бирамо партнере са одређеним особинама које код себе не развијамо. Ако је особа пасивна и плаши се конфронтације, вероватно да ће идеализовати партнера који тоуспешно ради. Када о овоме причам, често се сетим изјаве чувене певачице Шер која је, кад јој је мајка рекла да треба да нађе моћног мушкарца који ће да се брине о њој, одговорила: "Мама, ја сам постала тај моћни мушкарац!".

- Ако се држимо чувеног мита да за свакога постоји само једна права љубав, онда ћемо бити склони да се враћамо бившем партнеру који носи титулу "правог" - каже Попићева.

Да ли постоји само једна права љубав?

Враћање старим љубавима не препоручује се због идеје да је оно што је старо - потрошено.

- Међутим, ако пођемо од претпоставке да је стари однос умро, а да нови може да се роди, онда то није враћање на старо већ грађење нечег новог. Да би то било могуће, потребно је да на зрео и здрав начин прибегнемо грађењу новог односа - истиче психотерапеут.

Све заборавите, преузмите одговорност и помирите се.

Које грешке би требало да избегнемо да би нам љубав "из другог покушаја" дуже трајала?

- Потребно је да заиста оставимо иза себе све што није штимало, преузмемо део одговорности за то и кренемо даље. Важно је да разумемо које снаге као пар имамо и да се на њих ослонимо у изградњи новог односа, на другачијим темељима - каже Попићева.

Прочитајте још: ГРОМ ће вас удари од 27. до 35. године или НИКАДА

 

Колико је особа коју ћемо затећи "други пут" слична оној коју смо оставили и чувамо је таквом у мислима?

 

- То ће врло вероватно бити сасвим нова особа, као што ћемо у том "другом путу" и ми бити нека нова верзија себе, што све заједно ствара могућности за изградњу другачијег и бољег односа, наравно под условом да су обе стране томе пришле зрелије и мудрије - закључује Миа Попић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas