Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спавање са ПСОМ ИМА ТРИ ПРЕДНОСТИ: Истраживања дала занимљиве резултате

Многи власници паса спавају у истом кревету са својим љубимцем

1663666652_pexels-samson-katt-5255255.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Власници паса знају колико је љубав према љубимцима јака. Често их пуштају да спавају у истом кревету, не размишљајући да ли је то добро или лоше.

Научници су истакли да је добра идеја спавати са псом у истом кревету и то из више разлога. Наравно, предуслов тога јесте да пас буде вакцинисан и власници редовно одржавају хигијену свог крзненог другара.

Психолог Барбара Сантини истакла је да постоји више предности спавања поред свог љубимца.

1. Побољшава квалитет сна

Нека истраживања су показала да спавање са псом може ублажити осећај анксиозности, побољшати расположење и учинити окружење још пријатнијим и опуштенијим. Људи који имају пса вероватније ће лакше утонути у сан и имати мање проблема са несаницом.

Спавање са куц́ним љубимцима подстиче производњу и ослобађање веће количине окситоцина. Када су наши нивои окситоцина високи, вец́а је вероватноц́а да ц́емо доживети потпуну релаксацију тела – сматра Барбара и додаје:

Ово стимулише тета мождане таласе и помаже нашем уму да фомрира успомене и повец́а креативност.

2. Јачање имунитета

Куц́ни љубимци подстичу разноврсност микроорганизама у куц́и, а истраживања показују да ваш имуни систем јача када је изложен различитим микроорганизмима – објаснила је Барбара.

Прочитајте још: Нова студија о псима: Ево када пусте сузу

Нека истраживања су показала да кућни љубимци могу помоћи у снижавању крвног притиска.

3. Чистији дом

Иако на први поглед тако не делује, али људи који свој дом деле са псом, редовније мењају постељину и чисте кућу.

Нас девет од десет пере постељину сваке две недеље, али то није довољно хигијенски и нец́е задржати алергене током лета – почела је са објашњењем Барбара, па наставила:

– Куц́ни љубимци пружају додатни разлог за одржавање куц́е у реду, тако да ц́е спавање са њима и прање постељине сваких неколико дана на топлом програму спречити накупљање прашине у влакнима.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas