Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Делује неважно, али није: Спавање са отвореним устима код деце може довести до низа здравствених проблема

Неким родитељима је слатко кад њихова деца мирно спавају отворених уста. Међутим, дисање на уста код деце није тако безазлено као што се на први поглед може чинити.

1610697527_Depositphotos_40062707_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Заправо, то може указивати ​​на одређене деформитете, а може узроковати и озбиљне здравствене проблеме.

Постоји много медицинских проблема због којих дете мора да дише искључиво на уста. Неки од њих су: зачепљење носа (узрокованог алергијама, зачепљеним синусима или другим проблемима), разне упале, полипи и још много тога. Ипак, некима од нас дисање на уста навика је из раног детињства.

Прочитајте још: Родитељи могу да користе МОБИЛНИ телефон пред децом, али под ЈЕДНИМ условом

Ако је ваше дете навикло да спава отворених уста, вероватно постоји неки проблем који би требало да истражите. Ево неколико здравствених проблема које дисање на уста може узроковати:

Апнеја за време спавања

Према лекарима, дисање на уста може да проузрокује појаву апнеје у сну (или погоршати апнеју ако је особа већ има), а то је једна од најозбиљнијих здравствених последица оваквог дисања.

Апнеја је опасна сама по себи, а поврх тога може узроковати и друге здравствене проблеме као што су проблеми са срцем, јетром и метаболички проблеми.

Апнеја је поремећај спавања који се јавља када човеково дисање нагло престане, а затим започне изнова. Симптоми апнеје укључују нагло заустављање дисања током спавања, гласно хркање, буђење са сувоћом у устима, несаницу и дневни умор.

Прочитајте још: ЗЛОСТАВЉАЊЕ ИЛИ ОДГОЈНА МЕТОДА? Зашто никада не би требало да телесно кажњавате своју децу!

Фото: Депосит

Сува уста и каријес

Кад дишемо на уста, проток ваздуха исушује усне и целу дупљу, укључујући и десни. Резултат тога могу бити промене у бактеријама које природно живе у нашим устима, а то може изазвати проблем са каријесом и деснима.

Лош загрижај и други проблеми са зубима

Навика дисања на уста уместо на нос доноси читав низ проблема са зубима. Искривљени зуби, лош загрижај и неправилан раст зуба само су неки од њих.

Прочитајте још: Како помоћи детету да ПРЕВАЗИЂЕ СТРАХ од одвајања од родитеља? Примените савете

Дуго и уско лице

Према студијама, дисање на уста и држање језика у погрешном положају чине доњи део лица дужим. Због тога је овај процес изузетно важан за децу до пете године. Осим издужене доње половине лица, дисање на уста може довести до такозваног конвексног профила с малом брадом и косим челом.

Ако приметите дисање на уста или било какве друге проблеме с дисањем код свог детета, што пре посетите лекара, како би вам дао смернице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas