Oglas
· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Otkrili ste ALKOHOL kod deteta? TRI su moguća razloga zbog kojih se OPIJAJU

Psiholog Snežana Anđelić kaže da roditelji moraju da otkriju zašto deca piju alkohol, jer sve mogu da spreče.

1624539569_Depositphotos_53459093_xl-2015.jpg
Oglas

Pijanstvo 16 maloletnika na Adi ciganliji koje je moglo da dovede do tragičnog ishoda, potreslo je roditelje širom Srbije. Činjenica da je njih devetoro prebačeno na VMA u beslovesnom stanju dodatno je šokirala ljude. Šta je razlog takvom ponašanju?

Pročitajte još: Nakon izbegnute TRAGEDIJE na Adi, psiholog kaže: Normalno je da tinejdžeri probaju alkohol, ali roditelji nek urade OVO

Normalno je da tinejdžeri istražuju granice, ali stručnjaci imaju samo jednu poruku: Roditelji čija su se tinejdžeri napila morali bi da pronađu razlog zašto su deca imali potrebu da se toliko opiju da izgube svest. 

Psiholog Snežana Anđelić
Postoje tri moguća objašnjenja zašto se adolescent obeznanjuje od alkohola ili narkotika.

- Deca iz porodica u kojima su jako kontrolisana i roditelji ih drže u jakoj stezi nemaju samoregulaciju ponašanja. Oni nemaju osećaj za slobodu, ali ni za odgovornost. Kada izađu sa vršnjacima takva deca imaju osećaj da moraju da ulove trenutak i tada gube osećaj za granice - kaže Snežana Anđelić, dečiji psihoterapeut.

Pročitajte još: Defektolog upozorava: Umesto u park deca danas idu na palačinke i to objavljuju na Instagramu

Drugi razlog može da bude činjenica roditelji sa njima nikada ozbiljno nisu razgovarali, već su potpuno zapostavljeni. A, treći je ujedno i najtragičniji:

Alkohol otupljuje, zašto to dete radi?

- Do opijanja dolazi iz osećaja praznine, bespomoćnosti, stresa i traume. Tinejdžeri koji ne mogu da se nose sa emocijama odlaze u suprotnost i otipljuju ih alkoholom. Oni piju iz bola, odbačenosti, traume - ističe psiholog Anđelić.

Pročitajte još: Zastrašujuće: Broj proizvoda BRZE HRANE namenjene isključivo deci povećan 7 puta u poslednjoj deceniji!

Da li je moguće da se tinejdžer napije jednom i nikada više?

Samokontrola
Tinejdžeri koji nemaju samokontrolu prebiju vršnjaka i uživaju u tome. Odsustvo samokontrole je razlog zašto se neko opije. Samokontrolu razvijaju roditelji kod dece.
Zabluda je da se svaki tinejdžer jednom opije. Naprotiv!

- Ima tinejdžera koji se nikada nisu napili! Nije istina da je do opijanja došlo jer tinejdžeri nemaju samokontrolu, jer to je nešto što nas roditelji uče od najranije mladosti. Čovek mora da ima samokontrolu u jelu, piću, ponašanju. Ako se obeznanio zato što je tinejdžer, sutra ćemo mu naći opravdanje da je prebio ženu jer je ostao bez posla! - objašnjava Anđelić.

Pročitajte još: Ključna stvar u roditeljstvu: TRI razloga zašto je važna RUTINA!

Kada se roditelj suoči sa činjenicom da se njegovo dete opilo mora da otkrije koji ga je razlog naterao da se obeznani i ne zna za sebe. Šta dete tera ka autodestrukciji?

- Deca sa stabilnim životom i bez ekstremne kontrole nikada se ne opijaju. Takvi tinejdžeri popiju čašicu i kada osete da im se vrti u glavi prestanu sa alkoholom. Nešto nije u redu u životu deteta koje se odluči za ekstremno ponašanje. To važi ne samo za alkohol, već i kocku. Ako dete nešto radi da bi umirilo "zle duhove" roditelj mora da otkrije u čemu je problem - zaključuje Snežana Anđelić, dečiji psiholog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas