· · Коментари: 0
МАЛИШАНИ

Више деце више среће? Шта каже наука?

Родитељима који имају више од троје деце често није лако, али упркос организационим или финансијским потешкоћама са којима се многи од њих суочавају, управо је већи број малишана разлог због којег су срећнији.

1607682492_Depositphotos_73391105_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

То говоре резултати петогодишње студије научника са Универзитета у Окланду, која је показала да у многобројним породицама има више смеха и позитивне енергије.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

У истраживању је учествовало неколико стотина људи, међу којима су самохране мајке и очеви, породице са једним, али и са више деце. Научници су мерили задовољство испитаника квалитетом живота, њихов степен самопоуздања, као и ниво социјалне подршке коју добијају од блиског окружења.

Многочланим породицама је лакше...

Иако је уврежено мишљење да многочланим фамилијама није лако, испоставило се да то није тачно, јер су заправо најзадовољније оне у којима има најмање троје наследника. Такве породице су истакле да им је ретко досадно, ближњи им помажу у свему, па успевају да се организују.

Јединци су научно доказано размажени!

Истраживачи су закључили да се, за разлику од размажених јединаца, деца у великим породицама уче одговорности од најмлађих дана, а старија помажу родитељима у бризи о млађим. Тако свако има своје место у великом “ланцу” и касније се лакше носе са животним изазовима.

Прочитајте још: Четири животне ситуације у којима никада НЕ СМЕТЕ ДА ЛАЖЕТЕ децу!

Ови малишани могу да се похвале и вишим степеном социјалне и емоционалне интелигенције у односу на своје вршњаке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.