Oglas
· · Komentari: 0
MALIŠANI

Više dece više sreće? Šta kaže nauka?

Roditeljima koji imaju više od troje dece često nije lako, ali uprkos organizacionim ili finansijskim poteškoćama sa kojima se mnogi od njih suočavaju, upravo je veći broj mališana razlog zbog kojeg su srećniji.

1607682492_Depositphotos_73391105_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

To govore rezultati petogodišnje studije naučnika sa Univerziteta u Oklandu, koja je pokazala da u mnogobrojnim porodicama ima više smeha i pozitivne energije.

Pročitajte još: Zašto je važno da dete ode na spavanje do 21 čas? Roditelji ovo treba da znaju

U istraživanju je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima su samohrane majke i očevi, porodice sa jednim, ali i sa više dece. Naučnici su merili zadovoljstvo ispitanika kvalitetom života, njihov stepen samopouzdanja, kao i nivo socijalne podrške koju dobijaju od bliskog okruženja.

Mnogočlanim porodicama je lakše...

Iako je uvreženo mišljenje da mnogočlanim familijama nije lako, ispostavilo se da to nije tačno, jer su zapravo najzadovoljnije one u kojima ima najmanje troje naslednika. Takve porodice su istakle da im je retko dosadno, bližnji im pomažu u svemu, pa uspevaju da se organizuju.

Jedinci su naučno dokazano razmaženi!

Istraživači su zaključili da se, za razliku od razmaženih jedinaca, deca u velikim porodicama uče odgovornosti od najmlađih dana, a starija pomažu roditeljima u brizi o mlađim. Tako svako ima svoje mesto u velikom “lancu” i kasnije se lakše nose sa životnim izazovima.

Pročitajte još: Četiri životne situacije u kojima nikada NE SMETE DA LAŽETE decu!

Ovi mališani mogu da se pohvale i višim stepenom socijalne i emocionalne inteligencije u odnosu na svoje vršnjake.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas