· · Коментари: 0
ЖЕНСКЕ ТЕМЕ

Научници објашњавају: Која храна може одложити МЕНОПАУЗУ, а која УБРЗАВА њен настанак?

Уколико имате преко 45. година, научници препоручују да једете једну намирницу која може утицати на менопаузу.

1638016907_shutterstock_678888340.jpg
Фото: Sutterstock

Менопауза је период живота који многе жене повезују са разним изазовима, тестовима и препрекама, како на физичком, тако и на менталном нивоу.

Симптоми са којима се најчешће суочавају жене у менопаузи су валунзи (таласи врућине), појачано знојење, несаница, нагле промене расположења, изостанак менструације, успорен метаболизам, проблеми са костима, остеопороза.

Прочитајте још: Смањују знојење, регулишу хормоне и ублажавају симптоме: ТРИ биљке које помажу у МЕНОПАУЗИ

Обично се јавља након 45. године, али може се јавити и раније, али и знатно касније. 

Појава менопаузе највише зависи од здравља жене, као и од многих других фактора.

Иако овај дијапазон симптома заиста звучи непријатно, менопауза не мора бити период негативности. Како ће утицати на вас, зависи искључиво од вас.

Уз правилну и избалансирану исхрану, физичку активност, технике опуштања и ведар дух, заиста и у менопаузи можете живети савршено срећно и задовољно.

Намирнице и менопауза

Ако ипак желите да одложите менопаузу и још мало сачекате, то можете учинити на природан начин, односно преко намирница које конзумирате. Јеловник на којем су плава риба, махунарке, посебно сочиво и грашак, као и остало поврће, менопаузу може одложити за чак годину и по дана.

Са друге стране, исхрана у којој превладавају угљени хидрати може убрзати долазак менопаузе, тврде научници са британског Универзитета у Лидсу.

Они такође напомињу да угљени хидрати утичу на престанак стварања женских полних ћелија, док их махунарке, са друге стране, подстичу, што одлаже менопаузу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.