Oglas
· · Komentari: 0
SPAVANJE

SAN nije isti kod MUŠKARACA I ŽENA, a ovo su 4 ključne RAZLIKE u spavanju

Samo 20 minuta više sna omogućava veću produktivnost tokom dana.

1599818422_Depositphotos_370289680_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Vi i vaš partner radite puno stvari zajedno i to je dobro. Oboje volite meksičku hranu, volite da šetate i gleate kmedije. Ali kada ste spremni da slatko zaspite u 22 sata, vaš partner bi lako mogao da ostane budan do 3 ujutru, a zatim da se probudi rano ujutru kao preporođen.

Kako je to moguće? Evo četiri glavne biološke razlike između načina na koji muškarci spavaju i načina kako žene spavaju.

1. Ženama je prirodno potrebno više sna

Dobra vest: Žene su generalno spretnije u obavljanju više zadataka istovremeno od muškaraca. Ali sva ova moć mozga znači da ženama posledično treba više sna, jer je mozgu potrebno vreme da se oporavi od svih poslova "multitaskinga".

Foto: Depozit

A koliko je to više? U stvari, samo 20 minuta više sna i probudićete se kao preporođeni, uprkos izuzetnoj produktivnosti tokom dana.

Pročitajte još: MATEMATIKA JE JASNA: Svaki četrnaesti čovek koji je ikada postojao – DANAS JE ŽIV

2. Veća je verovatnoća da će žene rano otići u krevet

Pored toga, veća je verovatnoća da će se žene ranije probuditi. To je zbog razlike u cirkadijalnom ritmu, koji je u suštini 24-satni unutrašnji sat koji radi u pozadini mozga i reguliše pospanost i budnost u redovnim intervalima. Žene imaju cirkadijalni ciklus koji je u proseku šest minuta kraći, a zbog ove šestominutne razlike žene obično odlaze ranije u krevet i ranije se bude.

Foto: Depozit

3. Nesanica je češća kod žena

S druge strane, apneja u snu (kratke pauze u disanju tokom spavanja) češća je kod muškaraca. Čak 4% muškaraca ima apneju u snu, a samo 2% žena.

Pročitajte još: Japanac ima rešenje za KRAĐU BICIKLA: Ova ideja postala je HIT U SVETU, potreba je samo jedna NALEPNICA

4. Žene spavaju dublje od muškaraca

Iako ženama treba više sna, ovo spavanje je obično kvalitetnije od muškog sna. Žene bez poremećaja spavanja u starosti objektivno bolje spavaju od muškaraca, a san mladih žena otporniji je na spoljne smetnje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas