Oglas
· · Komentari: 0
VOĆE

Vreme je za SMOKVE: Ova SLATKA voćka nema puno KALORIJA, a njen sok koristi se za skidanje BRADAVICA

Postoje brojni zdravstveni razlozi zbog kojih treba jesti smokve.

1630693035_figs-2079166_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Smokve su jako slatko voće, ali ipak ne broje puno kalorija - jedna sveža smokva sadrži u sebi 30 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Bogate su raznim vitaminima i mineralima poput vitamina B grupe, beta-karotena, vitamina C, gvožđa, bakra, kalcijuma i kalijuma.

Takođe, izuzetno su bogate vlaknima, pa regulišu varenje, što ih čini odličnim regulatorima probave.

Pročitajte još: TUŠT: Lekovita biljka koja se smatra KOROVOM, a zdravija je od SPANAĆA

Smokva je voće koje se najviše spominjalo u Bibliji, a za njena lekovita svojstva vezuju se brojne legende i mitovi. Pošto u narodu važe za voće koje ima afrodizijačna svojstva, one su simbol plodnosti i ljubavi.

Kod smokve su svi delovi voćke lekoviti: i plod i list, kao i mlečni sok koji se ispušta prilikom branja plodova.

Iako može da iritira kožu, ovaj mlečni sok se u narodoj medicini koristi za lečenje bradavica.

U svežim smokvama možemo uživati jednom ili dvaput godišnje, dok su sušene smokve dostupne tokom cele godine.

Foto: Piksabej

Sušene smokve su prave male energetske bombe, pa su veoma značajne za sportiste, kao i za osobe koje su izložene velikim mentalnim naporima, jer osiguravaju energiju i koncentraciju. I sveže i sušene smokve utiču pozitivno i na rad nervnog sistema, jer umiruju i poboljšavaju raspoloženje.

Ipak, osobe koje su obolele od dijabetesa ili imaju problema sa kilažom, ne bi trebalo da ih jedu u većim količinama.

U kombinaciji sa maslinovim uljem, smokva leči brojne tegobe poput loše probave, problema sa želucem, kao i neplodnost.

Potrebno je da u jednoj tegli poređate suve smokve, i da ih prelijete sa maslinovim uljem. Teglu odložite u frižideru na mesec dana, i nakon toga uzimajte po jednu smokvu svakog dana pre jela.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas