Oglas
· · Komentari: 0
LEKOVITO BILJE

Smatramo je KOROVOM, a jedna je od NAJZDRAVIJIH biljaka na svetu: Legenda kaže da je od nje napravljen HRISTOV VENAC

Glog je biljka koja ima brojne zdravstvene benefite.

1636205192_berries-gab33e6493_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Glog sadrži sastojke s antioksidativnim delovanjem. U cvetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada glog bio značajan u religiji.

Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja, a uz njega se vežu i mnoga druga verovanja, čak i mitovi o vampirima.

Pročitajte još: Limun je izuzetno ZDRAV, ali osobe koje imaju OVE tegobe, ne bi smele da ga konzumiraju

Glog je u to vreme rastao u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svetu. Poznat je i pod nazivima bela drača, beli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

Zdravstveni benefiti gloga

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima, a, pomaže i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Foto: Piksabej

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog delovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti i od delovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i doiljama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas