Oglas
· · Komentari: 0

REČ LEKARA: Kako da sačuvate bebu od alergija i ojačate njen imuni sistem

Alergije kao nasleđe

1646236403_pjimage--56-.jpg
Foto: dr Ivana Filipović, pedijatar
Oglas

Alergijske bolesti je veoma važno pravilno pratiti i lečiti tokom perioda trudnoće-savetuje dr Ivana Filipović-pedijatar. U reproduktivnom periodu 18-30% žena  pati od neke alergijske bolesti - najčešće alergijske kijavice i astme. Sa jedne strane alergijske bolesti mogu uticati  na prirodni tok trudnoće i na njen ishod, a sa druge trudnoća  može dovesti do pogoršanja alergijske kijavice i astme. Okosnicu terapije alergijskih bolesti u trudnoći predstavlja na prvom mestu izbegavanje alergena, pridržavanje predložene terapije, primena antihistaminika, intranazalnih kortikosteroida i uobičajene lokalne terapije za atopijski dermatitis. 

Kao što je dobro poznato u nastanku alergijskih bolesti pođednako važne uloge imaju i genetika i faktori sredine. Pozitivna porodična anamneza - posebno pojava alergije u toku trudnoće, atopijski dermatitis kod majke i visoke vrednosti jedne vrste antitela (IgE ) predstavljaju najznačajnije faktore rizika za razvoj alergije kod dece. Ako se zna da formiranje imunog sistema bebe počinje još  u desetoj nedelji trudnoće, jasno je da se i sa sprečavanjem pojave alergijskih oboljenja mora započeti što ranije tj. još pre rođenja. Suprotno decenijskom mišljenju novije studije su pokazale da  materica nije sterilna. “Dobre” bakterije su pronađene  u placenti, plodovim ovojcima, plodovoj vodi, kao i u pupčanoj vrpci. Mikrobiota majke zavisi od: higijene zuba, ishrane, infekcije, ubotrebe antibiotika. Iz plodove vode beba dobija svoju prvu dozu probiotka

Poremećaj na bilo kom nivou formiranja crevne flore kod bebe može predstavljati faktor rizika za razvoj alergije. U zavisnosti od toga da li je u pitanju prirodni porođaj ili carski rez, u kojoj nedelji se žena porodila , da li je tokom trudnoće uzimala antibiotike, kod deteta će se ređe ili češće javljati alergije. Bebe rođene carskim rezom ne prolaze kroz vaginalni kanal i samim tim dobijaju manje dobrih bakterija od majke i zbog toga češće razvijaju alergije. Studije su pokazale da se flora ovih beba sastoji uglavnom od bakterija sa kože majke i osoblja u operacionoj sali. 

Foto: Promo

Dodatno, primena antibiotka tokom porođaja može poremetiti crevnu floru ne samo majke, već i njenog novorođenčeta. Prisustvo određenih bakterija u plodovoj vodi može da dovede do prevremenog porođaja koji sa sobom nosi brojne  komplikacije poput češće potrebe za kiseonikom i antibiotskom terapijom, veći broj dana provedenih u bolnici, a posebno u jedinicama intenzivnog lečenja.

Sa aspekta mikrobiote prevremeno rođena deca imaju više anaerobnih bakterija u odnosu na decu rođenu na vreme. Samo 3 bakterije su izolovane kod prevremeno rođenih beba  u 10. danu života: Enterobacteria (E. coli and Klebsiella), Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus, a veoma malo "dobrih" iz roda Bifidobacteria. Zadatak lekara  je da prepozna trudnice i novorođenčad u riziku. Fokus treba da bude na utvrđivanju članova porodice koji imaju alergije - vrlo jednostavna metoda, iako roditelji nekada mogu zaboraviti.  

Za sada su genetske studije - skupe i ne koriste se u rutinskoj kliničkoj praksi. Posebna pažnja treba da bude usmerena na   novorođenčad rođenu carskim rezom, novorođenčad koja nisu na prirodnoj ishrani, novorođenčad koja su u prvim danima života primala antibiotike i  ona sa visokim brojem IgE antitela u krvi pupčanika. 

Primena probiotske kulture Lactobacillus rhamnous LGG u kombinaciji sa D3 vitaminom i cinkom se preporučuje kod sve prethodno pomenute novorođenčadi kao i kod trudnica koje imaju alergije- savetuje dr Filipović.

Sa primenom proizvoda bi bilo najbolje započeti još u prvom trimestru trudnoće po utvrđivanju trudnoće jer je to trenutak  kada počinje formiranje imunog sistema. Savetuje se primena Bebicol® kapi sa cinkom i vitaminom D3 tokom čitavog perioda trudnoće, kao i u perodu dojenja. Sa primenom  Bebicol® kapi kod novorođene dece u riziku treba započeti još od prvog dana života.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas