Ovaj čokoladni kolač obradovaće sve vaše ukućane.
Ne dozvolite da vas dužina ovog recepta uplaši, proces je vrlo jednostavan.Ipak, ovaj recept i ovaj poljski tradicionalni kolač morate isprobati, jer mekanije testo nećete jesti.⠀
Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce
Sastojci za testo:
- 780 grama brašna ⠀
- 1 kocka kvasca⠀
- 100 grama kristal šećera⠀
- 1 kašičica soli⠀
- 300 mililitara vode sobne temperature⠀
- 1 kašika ekstrakta vanile ⠀
- 1 kašika paste vanile ⠀
- 2 jaja⠀
- 50 grama otopljenog putera ⠀
Sastojci za nadev:
Pročitajte još: "DRAMATIČNO, ALI LEPO": Ketrin Zita se u šestoj deceniji razgolitila i pobrala pohvale! (FOTO)
- 500 grama Nutele
- 100 grama mlevenog lešnika⠀
Sastojci za preliv:
- 400 mililitara vode⠀
- 200 grama šećera ⠀
- 1 štapić cimeta ⠀
- 1 zvezdasti anis⠀
- kora 2 pomorandže iseckana na tračice⠀
- 1 jaje⠀
- 1 kašika vode⠀
- šaka pistaća⠀
Priprema:
U jednoj posudi razmutiti kvasac u vodi. U drugoj posudi mikserom umutiti puter i šećer, pa dodati jaja. Zatim dodati brašno, so, vanilu, pa dodati vodu s kvascem. Mesiti rukama. Ako vam se smesa čini previše lepljiva dodajte još brašna kašiku po kašiku dok ne postane nelepljivo. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti još 2 do 3 minuta dok ne postane glatko, elastično i mekano. Napraviti loptu, posuti brašnom posudu staviti testo unutra i ostaviti 1 sat da naraste.⠀
Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju
U jednoj šerpi pomešati šećer i vodu. Ostaviti da provri, kad provri staviti štapić cimeta i anis. Kuvati 2 minuta. Dodati pomorandžinu koru, smanjiti temp na nisko i kuvati 20 minuta.⠀
Zagrejati rernu na 180 stepeni.⠀
Pesnicom udubiti testo. Premesiti ga pa podeliti na 2 dela. Razvijati testo što tanje u pravougaonik. Premazati nutelom, posuti lešnicima, urolati u štrudlu, preseći na pola po dužini. ⠀
Pročitajte još: NJihov slučaj obišao planetu: Blizanci rođeni u dve različite godine
Okrenuti rasečenu stranu na gore, napraviti x pa uplesti naizmenično počevši od sredine. Saviti u krug. Kružnu tepsiju obložiti pek papirom, staviti babku unutra.⠀
Umutiti jaje i vodu. Četkicom premazati testo. Staviti u rernu i peći 20 minuta. Kada je pečeno preliti prelivom od pomorandže.⠀
Iseckati pistaće sitno pa posuti. Staviti na žicu za hlađenje i ostaviti 30minuta. Ponoviti sa drugom.⠀
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU