Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Da li ste čuli za KROMPIR DIJETU? Evo kako funkcioniše i kako pomaže da se izgubi težina

Govorimo vam kako da brzo izgubite višak kilograma, a da ne uskraćujete sebi jela od krompira

1670365789_shutterstock_529705210.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Krompir se obično ne klasifikuje kao proizvodi koji pomažu da se izgubi višak kilograma, već naprotiv. Pored toga, koncepti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ga potpuno eliminišu iz ishrane zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Štaviše, ne samo masne opcije iz brze hrane, već i manje-više dijetalna jela potpadaju pod zabranu. Ne tako davno britanski nutricionisti su otkrili da je krompir s razlogom jedan od najpopularnijih priloga, uz njega možete brzo i lako smršati.

Pročitajte još: Zašto dete ne treba da nosi jaknu kada je u AUTO-SEDIŠTU? Mnogi greše, a može da bude opasno

Nutritivna vrednost krompira je iznenađujuće niska: samo 70 kcal na 100 grama - usput, ovo je čak manje od pirinča (116 kcal). Osim toga, krompir sadrži skrob i održava osećaj sitosti dugo vremena. A njene krtole su bogate i vitaminima C (ima ga skoro kao u jabukama), B1, B2, B5 i B6, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i aminokiselinama. U povrću praktično nema masti: manje od 0,1% na 100 grama, i to je još jedan razlog da se smatra pogodnim za dijetetsku ishranu. Glavna stvar je isključiti kremaste sosove i masne aditive iz ishrane, koji ne dozvoljavaju da se otarase neželjenih centimetara.

Zašto bi krompir trebalo da bude uključen u meni ishrane?

Sok koji luči krompir ima blago alkalno dejstvo – zbog čega je povrće poznato kao kućni lek za prevenciju gastrointestinalnih oboljenja. Nesvarljiva vlakna su poput vlakana: nabubre u stomaku, a zasićenje, s jedne strane, dolazi brzo, a s druge, ostaje dugo. Kao rezultat, želja za hranom se smanjuje. A krompir deluje opuštajuće i stimuliše imuni sistem, poboljšava raspoloženje i pozitivno utiče čak i na ten.

Pročitajte još: Pet znakova da ste pronašli SRODNU DUŠU: Psiholozi saglasni da su ovo jasni pokazatelji da ste upoznali ljubav svog života

Pored toga, krompir pomaže u poboljšanju funkcionisanja neurona, odnosno, zahvaljujući ishrani krompira, možete regulisati funkcionisanje nervnog sistema i smanjiti stres. Kao rezultat toga, to će imati blagotvoran efekat na svesnost i produktivnost.

Kako pripremati krompir?

Da bi se sačuvale sve hranljive materije, krtole je potrebno očistiti tek nakon kuvanja ili ih uopšte ne čistiti. U suprotnom, tokom toplotne obrade, vitamini i elementi u tragovima se gube.

Najdijetalniji načini kuvanja krompira:

  • krompir pečen u rerni (prethodno pripremljene kriške treba posuti sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a zatim pržiti do zlatno smeđe boje, i bez soli!);
  • ohlađena supa od krompira;
  • kuvani krompir koji se ohladio - ohlađeno povrće sadrži znatno manje ugljenih hidrata od vrućeg (to je zbog strukturnih promena u skrobu).

Pročitajte još: Koliko vremena nam je potrebno da se ZALJUBIMO? Istraživanje došlo do zanimljivih odgovora

Možete dodati sirovo povrće kao što su šargarepa, celer ili krastavac u obroke ili napraviti fil od nemasnog svježeg sira. Ovo će vam pomoći da unesete raznovrsnost u ishranu i učinite jelo manje blagim.

Koja jela sa krompirom treba isključiti iz ishrane ako planirate da smršate:

  • pomfrit;
  • prženi krompir;
  • tepsija od krompira sa sirom;
  • pire krompir sa puterom i mlekom (bolje je kuvati u čorbi od povrća).

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas