· · Komentari: 0

Jednostavni saveti nutricionistkinje: Šta vam može pomoći da izgubite 3 kilograma bez gladovanja i napornih vežbi?

Poslušajte savete američke nutricionistkinje

1684924440_shutterstock_297318935.jpg
Foto: Shutterstock

Skoro svako se našao u toj situaciji da želi da skine samo ta tri kilograma više. Činjenica je da je upravo ova brojka većini cilj, jer dostižna i realna. A nutricionisti su izdvojili ključne savete koji pomažu. I što je najvažniji, manjak ovog broja kilograma je i više nego primetan na figuri u relativno kratkom roku.

Stručnjaci su detektovali ključne korake koji pomažu u gubitku otprilike toliko kilograma, i to bez previše vežbanja i odricanja.

Hleb i proteini za doručak

Nutricionistkinja Lorden Alvarez tvrdi da, suprotno verovanju, hleb ne treba da se izbaci iz ishrane, već da se pripazi na količinu i ono što jedemo uz njega.

- Zapravo, preporučljivo je da se uključi u doručak jer stvara osećaj sitosti. Posebno je poželjan onaj sa makronutrijentima, odnosno manje šećera. Generalno, nije problem u hlebu, nego u količini koju jedemo. Hleb je najbolje jesti s hranom bogatom proteinima kao što su jaja, piletina ili šunka. Tako ćete da dobijete hranjiv i zasitan doručak.

Izbegavajte pirinčane galete

Kada se odlučuju na dijetu, mnogi počnu da jedu kukuruzne i pirinčane galete jer deluju kao bolja opcija od hleba, ali stručnjaci naglašavaju da je reč o mitu koji treba da se izbegne.

- Nije tačno da je to poželjna hrana. Zapravo, ove galete imaju više kalorija od belog i celovitog hleba. Razlika je samo u tome što su pune vazduha, pa manje teže, kaže Alvarez.

Kafa ne utiče na kilograme

Kada želite da smršate, kafa sama po sebi nije problem, već ono što stavljate u nju. Nije isto da popijete tri šolje kafe sa mnogo šećera i punomasnim mlekom ili samo sa zaslađivačem.

- Tri crne kafe sa zaslađivačem neće da utiču na težinu, ali ako je pijete s mlekom i šećerom, očigledno je da ćete da unesete dodatne kalorije, ističe nutricionistkinja.

Večeru obogatite proteinima

Ako je vaš cilj da izgubite oko dva do tri kilograma, jedna od ključnih stvari jeste konzumiranje proteina za večeru jer će oni da izazovu osećaj sitosti pre spavanja.

Piletina, ćuretina, jaja ili čak mahunarke dobar su način kreiranja hranjive i zasitne večere, a ako želite neku laganiju opciju, dobar odabir je ovsena kaša bogata orašastim plodovima.

Pripazite sa sokovima

S pićima treba da budete posebno oprezni jer često prođe nezapaženo to koliko se šećera nalazi u njima.

- Budući da je reč o tečnosti koja ne stvara osećaj sitosti, možemo da unesemo više kalorija nego kada je reč o hrani. Posebno je važno da izbacite sokove jer, na primer, kupovni sok od narandže može da ima i do 350 kalorija, napominje Alvarez.

Izbegavajte rafinisani šećer

Preporuka o izbegavanju rafinisanog šećera svakako nije nova ideja, ali nutricionistkinja naglašava kako to ne znači i da bi trebalo da izbegavate svu slatku hranu, poput voća i prirodnog svežeg soka.

- Imajte na umu to da konzumacija šećera izaziva celulit i starenje kože, a rafinisani šećer pogotovo izaziva visoke skokove glukoze u krvi, što uzrokuju osećaj gladi, upozorava Alvarez.

Šta da jedete?

Izgubiti tri kilograma ne zahteva prevelika odricanja, a ključ je u oprezu prilikom unosa hrane kako biste izbegli prejedanje.

Preporuka je povećan unos vlakana, jer poboljšavaju probavu, kao i mahunarki, koje su izvor proteina, a dobrodošao je i povećan unos maslinovog ulja.

- Izgladnjivanjem samo stvarate nutritivne nedostatke u telu, otežavate rad čitavog organizma i podstičete nervozu i teskobu, objašnjava Alvarez.

Važnost odmora i treninga

Osim dovoljno sna, trening bi trebalo da bude deo životnog stila i kada vam cilj nije da mršavljenje, ali da biste izgubili tri kilograma, veoma je važno da ga uključite u svoj raspored.

- Trening je najbolji saveznik u podsticanju metabolizma i kalorijske potrošnje i utiče na prevenciju hormonalnih poremećaja koji izazivaju glad, zaključuje Alvarez, prenosi tportal.hr.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.