Oglas
· · Komentari: 0

KOLAČ SA MAKOM KOJI ODIŠE LUKSUZOM, A PRAVI SE LAKO: Mekan, preukusan, a taman toliko neobičan da ga nikada nećete zaboraviti! (RECEPT)

Ovaj svečani kolač sa makom postaće vaš omiljeni desert na svim proslavama.

1751357685_Screenshot---2025-07-01T101154.918.png
Foto: Jutjub Printskrin/ Leckere Minute
Oglas

Sastojci:

Za mak sloj:

  • 150 g maka
  • 300 ml vruće vode
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za beli fil:

  • 1 kg svežeg sira (fermentisanog, može i sitni kravlji sir)
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 jajeta
  • 1 kašika griza
  • 40 g pudinga od vanile
  • 150 g omekšalog putera
  • Kora 1 limuna

Dodatno za donji sloj:

  • 500 g mešavine svežeg sira (ostaviti sa strane)
  • 1 kašika griza

Ganaš:

  • 85 g čokolade
  • 70 g tople pavlake

Priprema:

Ovaj slojeviti kolač sa makom, sirom i čokoladnim ganašom pravi je spoj bogatog ukusa i fine teksture. Priprema zahteva malo vremena, ali rezultat je kremast, sočan i savršen za sve prilike – od nedeljnog ručka do praznične trpeze.

Prelijte mleveni mak sa 300 ml vruće vode, ostavite da nabubri. Dodajte šećer u prahu, puter, jaje, pavlaku, so, pa umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.

Umutite sir sa šećerom, vanilin šećerom i puterom. Dodajte jedno po jedno jaje, griz, puding i limunovu koru. Mutite dok ne dobijete glatku kremastu masu.

U posebnoj činiji pomešajte preostalih 500 g sira sa kašiku griza – to će dati čvrstinu bazi kolača, koja podseća na sloj keksa.

U obložen pleh (20×30 cm) prvo stavite donji sloj od sira i griza, pa pažljivo rasporedite beli kremasti fil. Preko toga ide sloj od maka, poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 50–60 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre glazure.

Zagrejte pavlaku i prelijte preko izlomljene čokolade. Mešajte dok se ne dobije glatka masa. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte kolač.

Savet:

Kolač je najbolji kad prenoći u frižideru – tada se ukusi prožmu, a tekstura bude savršeno čvrsta i kremasta.

Prijatno!

(Stvar Ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas