Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛАЧ СА МАКОМ КОЈИ ОДИШЕ ЛУКСУЗОМ, А ПРАВИ СЕ ЛАКО: Мекан, преукусан, а таман толико необичан да га никада нећете заборавити! (РЕЦЕПТ)

Овај свечани колач са маком постаће ваш омиљени десерт на свим прославама.

1751357685_Screenshot---2025-07-01T101154.918.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/ Лецкере Минуте
Oglas

Састојци:

За мак слој:

  • 150 г мака
  • 300 мл вруће воде
  • 50 г шећера у праху
  • 50 г путера
  • 1 јаје
  • 1 кашика павлаке
  • 1 прстохват соли
  • 150 г брашна
  • 1 кашичица какаоа
  • 1 кашичица прашка за пециво

За бели фил:

  • 1 кг свежег сира (ферментисаног, може и ситни крављи сир)
  • 150 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 4 јајета
  • 1 кашика гриза
  • 40 г пудинга од ваниле
  • 150 г омекшалог путера
  • Кора 1 лимуна

Додатно за доњи слој:

  • 500 г мешавине свежег сира (оставити са стране)
  • 1 кашика гриза

Ганаш:

  • 85 г чоколаде
  • 70 г топле павлаке

Припрема:

Овај слојевити колач са маком, сиром и чоколадним ганашом прави је спој богатог укуса и фине текстуре. Припрема захтева мало времена, али резултат је кремаст, сочан и савршен за све прилике – од недељног ручка до празничне трпезе.

Прелијте млевени мак са 300 мл вруће воде, оставите да набубри. Додајте шећер у праху, путер, јаје, павлаку, со, па умешајте брашно, какао и прашак за пециво. Све добро сједините.

Умутите сир са шећером, ванилин шећером и путером. Додајте једно по једно јаје, гриз, пудинг и лимунову кору. Мутите док не добијете глатку кремасту масу.

У посебној чинији помешајте преосталих 500 г сира са кашику гриза – то ће дати чврстину бази колача, која подсећа на слој кекса.

У обложен плех (20×30 цм) прво ставите доњи слој од сира и гриза, па пажљиво распоредите бели кремасти фил. Преко тога иде слој од мака, поравнајте површину. Пеците у претходно загрејаној рерни на 170°Ц око 50–60 минута. Оставите да се потпуно охлади пре глазуре.

Загрејте павлаку и прелијте преко изломљене чоколаде. Мешајте док се не добије глатка маса. Оставите да се мало прохлади, па прелијте колач.

Савет:

Колач је најбољи кад преноћи у фрижидеру – тада се укуси прожму, а текстура буде савршено чврста и кремаста.

Пријатно!

(Ствар Укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas