Овај свечани колач са маком постаће ваш омиљени десерт на свим прославама.
Састојци:
За мак слој:
- 150 г мака
- 300 мл вруће воде
- 50 г шећера у праху
- 50 г путера
- 1 јаје
- 1 кашика павлаке
- 1 прстохват соли
- 150 г брашна
- 1 кашичица какаоа
- 1 кашичица прашка за пециво
За бели фил:
- 1 кг свежег сира (ферментисаног, може и ситни крављи сир)
- 150 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 4 јајета
- 1 кашика гриза
- 40 г пудинга од ваниле
- 150 г омекшалог путера
- Кора 1 лимуна
Додатно за доњи слој:
- 500 г мешавине свежег сира (оставити са стране)
- 1 кашика гриза
Ганаш:
- 85 г чоколаде
- 70 г топле павлаке
Припрема:
Овај слојевити колач са маком, сиром и чоколадним ганашом прави је спој богатог укуса и фине текстуре. Припрема захтева мало времена, али резултат је кремаст, сочан и савршен за све прилике – од недељног ручка до празничне трпезе.
Прелијте млевени мак са 300 мл вруће воде, оставите да набубри. Додајте шећер у праху, путер, јаје, павлаку, со, па умешајте брашно, какао и прашак за пециво. Све добро сједините.
Умутите сир са шећером, ванилин шећером и путером. Додајте једно по једно јаје, гриз, пудинг и лимунову кору. Мутите док не добијете глатку кремасту масу.
У посебној чинији помешајте преосталих 500 г сира са кашику гриза – то ће дати чврстину бази колача, која подсећа на слој кекса.
У обложен плех (20×30 цм) прво ставите доњи слој од сира и гриза, па пажљиво распоредите бели кремасти фил. Преко тога иде слој од мака, поравнајте површину. Пеците у претходно загрејаној рерни на 170°Ц око 50–60 минута. Оставите да се потпуно охлади пре глазуре.
Загрејте павлаку и прелијте преко изломљене чоколаде. Мешајте док се не добије глатка маса. Оставите да се мало прохлади, па прелијте колач.
Савет:
Колач је најбољи кад преноћи у фрижидеру – тада се укуси прожму, а текстура буде савршено чврста и кремаста.
Пријатно!
(Ствар Укуса)