Oglas
· · Komentari: 0

KUVAR SA OSVOJENOM MIŠELIN ZVEZDICOM OTKRIVA KAKO SE SPREMA SAVRŠEN OMLET: Kada se dodaje so, kako se dodaje nadev, koliko jaja je potrebno?

Šef kuhinje Pol Foster otkriva metode za savršen omlet.

1762415132_shutterstock_1677291022.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pravili ste omlet potpuno pogrešno! Šef kuhinje otkriva jednostavnu tehniku koja sprečava da jaja izgore i raspadnu se.

Šef kuhinje s Mišelinovom zvezdicom otkrio je tajnu za savršen omlet. Pol Foster, šef kuhinje rodom iz Koventrija, čiji je bivši restoran Salt osvojio Mišelinovu zvezdicu 2018. godine, otkrio je svoju proverenu metodu za savršeno pripremanje klasičnog jela od jaja.

Tajna je, kaže Pol, u tome da se tiganj zagreje na srednjoj temperaturi pre nego što se doda komadić putera. „Ako se puter samo otopi, tiganj nije dovoljno zagrejan, a ako odmah počne da tamni, previše je vruć. Smanjite temperaturu kako se omlet bude formirao“, objasnio je.

“So dodajte tek neposredno pre pečenja“, rekao je, objašnjavajući da je važno da smesa od jaja ne bude posoljena ranije jer prerano dodata so razgrađuje proteine u jajetu i utiče na teksturu.

Koja vrsta masti je najbolja

Važno je i koristiti odgovarajuću vrstu masti. „Ja koristim puter, ali možete dodati i neutralno ulje poput suncokretovog kako biste sprečili da puter zagori“, rekao je. Tiganj takođe treba da bude odgovarajuće veličine. Ako je premali, jaje se neće ravnomerno ispeeći i biće teško ga saviti, a ako je preveliki, možda se neće dovoljno brzo ispeći.

Koliko jaja po omletu

„Savršen broj jaja po omletu je tri“, rekao je, objašnjavajući da, bez obzira na veličinu, dva jaja nisu dovoljna, a četiri su previše.

On je rekao: „Ne mutite jaja previše, samo dok se ne sjedine. Ako preterate, smesa će postati penasta i unositi previše vazduha, što utiče na konačnu teksturu.“

Kako bi izbegli da omlet pukne, savetovao je da smesu ostavite da odmori oko 10 do 15 sekundi, a zatim da pokušate da ga preklopite. „Ovo treba uraditi kada je omlet ispečen u celini, ali je vrh još uvek blago tečan i mekan. Koristite špatulu da jednu stranu preklopite na trećinu, zatim opet na trećinu kako biste dobili efekat rolata, a potom pažljivo stavite na topao tanjir tako da je linija preklopa na dnu. „A ako preklapanje deluje rizično, poslužite omlet otvoren, nema ničeg lošeg u tome da izbegnete savijanje,“ dodao je.

Kada se dodaje nadev

„Većina nadeva je najbolje da se dodaje tek na kraju, neposredno pre preklapanja, jer će tako biti lakše dobiti ravnomeran izgled i sprečiti pucanje prilikom rolanja,“ rekao je.

Za završni detalj, kuvari mogu preći površinu omleta komadićem putera kako bi dobili „luksuzni sjaj“. Inače, prema novoj studiji kompanije “British Lion Eggs”, omleti su proglašeni najpopularnijim doručkom za 2025. godinu.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas