· · Komentara: 0

NAPRAVITE TRI OBROKA UNAPRED: Bićete mirni u narednim danima, a svaka činija krije fantastičan ukus (RECEPTI)

Naučite kako da napravite tri ukusne činije od žitarica od kinoe, kus-kusa i bulgura

1653379021_joseph-gonzalez-ZkHRnBIvias-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dodajte dosta povrća i zdravih masti i uživajte u zdravim ručkovima. Za pripremu će vam trebati pola sata i od 10 minuta do pola sata za kuvanje.

Sastojci

Za činiju kus-kusa

  • 80g kus -kusa 
  • 200 ml bujona
  • šaka listova kelja, stisnutih da omekšaju i drvenaste stabljike otkinute 
  • šaka crvenog i žutog paradajza, prepolovljenog
  • 30g mešanih orašastih plodova , grubo iseckanih
  • mala šaka proklijalog sočiva i proklijalog pasulja
  • 2 kašičice mešavine začina
  • 30ml maslinovog ulja

Za činiju sa kinoom

  • 60g kinoe
  • šaka spanaća, grubo iseckanog
  • 1 šargarepa, tanko narezana
  • 1 kašika mešanih semena
  • 1 narandža, samo sok
  • 1 kašičica ulja repice
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1-2 kašičice ljute tucane paprike
  • 1 kašičica meda
  • soli i sveže mlevenog crnog bibera

Pročitajte još: Fantastična SLANA TORTA sa patlidžanom i feta sirom: Ovako dobar RECEPT još niste probali

Za činiju za bulgura

  • 60g bulgur pšenice
  • šaka mešanih listova salate
  • 1 kašika semena bundeve
  • 200g mešanog pasulja, oceđenog i ispranog
  • 3 kašike tahinija
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 kašičica sumaka
  • ½ kašičice mlevenog kima ili semena mlevenog kima
  • ½ kašičice ljute tucane paprike
  • sok od ½ limuna

Priprema

Recept 1: Izmerite kus-kus, sipajte u činiju i prelijte vrućim temeljcem. Pokrijte činiju tanjirom i ostavite da odstoji 8 minuta, dok se sav temeljac ne upije i zrna ne postanu lagana i pahuljasta. Pre serviranja razmutite viljuškom. Na vrh stavite listove kelja, bebi paradajz, orašaste plodove, proklijalo sočivo i pasulj. Mešane začine pomešajte sa maslinovim uljem i prelijte pre serviranja.

Recept 2: Izmerite kinou u posudu i samo pokrijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji 20 minuta. Ocedite kinou i isperite pod hladnom tekućom vodom. Prebacite u zagrejan tiganj i pecite 1-2 minuta, dok ne počne da cvrči. Prelijte kipućom vodom toliko da pokrije zrna, stavite poklopac i dinstajte 15 minuta, povremeno mešajući. Pre serviranja razmutite viljuškom.  Na vrh stavite spanać, šargarepu i semenke. Umutiti preostale sastojke i preliti neposredno pre serviranja.

Pročitajte još: Potopite palačinke u VRELO MLEKO i uživajte u ukusu: Trik "ukraden" od poznatog kuvara (RECEPT)

Recept 3: Isperite bulgur u situ iznad sudopere da biste uklonili skrob. Dodajte u šerpu sa ključalom vodom (dovoljno da potpuno pokrije zrna) i dinstajte oko 12 minuta, mešajući s vremena na vreme, ili dok ne omekšaju, za žvakanje i ukus orašastih plodova Prelijte pomešanim listovima salate, semenkama bundeve i mešanim pasuljem Mešajte tahini i ulje dok ne postane svilenkasta, a zatim dodajte ostale sastojke. Čuva se do 1 nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

BONUS VIDEO:

 
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.