Najbolji srpski košarkaš i višestruki MVP NBA lige Nikola Jokić govorio je o tome da mu je paprikaš omiljeno jelo te da ga rado sprema i jede
Domaća jela svima nam prirastu srcu još u detinjstvu te ih i kao odrasli veoma često jedemo i spremamo. Vojvodina je tako prava riznica odličnih slaniša i slatkiša. Najboljem srpskom i svetskom košarkašu Nikoli Jokiću omiljeno jelo upravo je ono koje dolazi iz Vojvodine, a to je paprikaš.
Evo kako da i vi sami pripremite paprikaš u svom domu.
Paprikaš - sastojci:
1 domaća sušena kobasica ili meso po zelji
1.5 kg. krompira-crvenog
2 komada lovorovog lista
3 velika crna luka
so, vegeta
1 kašika crvene slatke mlevene paprike
1 paradajz
1 paprika
voda
Paprikaš - priprema:
Crni luk iseckati sitno, u šerpu uliti toliko ulja da možemo izdinstati luk. Poklopimo i izdinstamo, pre nego što je luk sasvim omekšao ubacimo na komade isečenu suvu kobasicu. Poklopimo i dinstamo još neko vreme. Nakon toga, dodamo crvenu mlevenu slatku papriku i propržimo je par minuta, dodamo so, vegetu, može i malo bibera ko voli, lovorov list. Krompir operemo i isečemo na uzdužne deblje trouglove. Dodamo i njega, nalijemo vode toliko da ogrezne krompir.
Ubacimo ceo opran paradajz i jednu papriku. Promešamo i sad ono najvaznije! Jako je bitno da se paprikaš krčka na tihoj vatri sve dok se ne skuva. Ne sme se mešati, samo po potrebi protresti. Desetak minuta pred kraj kuvanja ostaviti malo otklopljeno kako bi suvišna voda odvrila i da bi ostala samo gusta čorba.
(Coolinarika)