· · Komentari: 0
PREUKUSNO!

Ovo je RECEPT LETA! Panakota sa malinama, kolač za kojim su svi ODLEPILI! (VIDEO)

Osvežavajuća voćna panakota (Pana Cotta) od svježeg voća savršena za vrući letni dan.

1625488815_panakota.JPG
Foto: Printscreen Youtube/How 2 Bake

Panakota, što u prevodu znači kuvana pavlaka, je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom.

Poslasticu možete aromatizovati po izboru, a najbolje se slažu vanila i jagoda.

Panakota (Panna cotta), sastojci:

500 ml slatke pavlake
2 dl mleka
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica  želatina
4 kašike vode

300 g malina (mogu i jagode)
3 dl vode
5 kašika šećera
30 g  čvrstina

Panakota (Panna cotta), priprema:

Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri.

Pavlaku, mleko i šećer, staviti u šerpu i sačekati da provri. Povremeno mešati.

​Napomene:
Panakota se pravi od slatke pavlake, zato se tako i zove.Ali podrazumeva se da je možete napraviti onako kako vam odgovara – pavlaku možete kombinovati sa mlekom.Količinu šećera prilagodiite ukusu.Umesto malina možete koristiti neko drugo crveno voće ili mešavinu.

Kada provri, skloniti sa ringle, pa umešati vanilin šećer i želatin. Mešati da se želatin otopi.

Smesu izsliti u kalupe ili u čaše.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se stegne.

Ukoliko vam se žuri, stavite u friz ili u zamrzivač. Za sloj sa malinama u šerpicu staviti maline, šećer i 2 dl vode.

Kada provri, umešati čvrstin razmućen u 1 dl vode.

Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje. Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko stegnute panakote.

Ponovo staviti u frižider da se sve lepo ohladi. Prilikom služenja dekorisati po želji.

Evo predloga za još jedan način pripreme:

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.