Oglas
· · Komentari: 0

Recept za pogaču za ĐURĐEVDAN: Ovako su spremale naše bake

Stiže nam najlepši prolećni praznik - Đurđevdan, a domaćice već biraju recept za slavsku pogaču koja je nezaobilazni deo praznične trpeze.

1746266511_shutterstock_2074633339.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pamuk pogača sa puterom i kajmakom biće odlično rešenje, jer nije komplikovana za pravljenje, a ukus joj je neprevaziđen.

Meka pogača premazana puterom i kajmakom koji joj daju neodoljiv miris i ukus naći će se na stolu mnogih koji slave Đurđevdan. Ovaj starinski recept sačuvali smo od zaborava - samo pratite uputstva korak po korak i sigurni smo da će pogača koju budete napravili biti kraljica vaše slavske trpeze.

Pogača za Đurđevdan

Sastojci

  • 250 ml mlekog mleka
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kocka svežeg kvasca (40 g)
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • 100 g kajmaka
  • susam, kim, malo soli

Priprema

U većoj činiji pomešajte kašiku brašna, šećer i suvi kvasac, pa sve nalijte mlakim mlekom. Razmutite i ostavite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.

Kašiku putera stavite u šerpicu, istopite, pa skinite šerpicu sa vatre, dodajte joj kajmak, sirće, so i belance. Sve dobro izmutite i ostavite sa strane - biće vam potrebno za premazivanje testa.

Ostatak putera ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi.

Posle pola sata od nadošlog testa otkinite jednu jufkicu i ostavite sa strane, a od ostatka iskidajte dvadesetak jufki. Svaku od njih razvaljajte oklagijom u krug, pa na polovini svakog kruga zasecite testo na pet mesta, premažite otopljenim puterom i preklopite. Na tako pripremljeno testo nanesite malo nadeva od putera, kajmaka, sirćeta, soli i belanca, pa onda još jednom preklopite tako da dobijete trougao.

Podmažite pleh mašću, pospite ga brašnom, pa na sredinu stavite jufkicu koju ste prvu odvojili i ostavili sa strane. Ređajte preostalo testo oko centralnog dela pogače i ostavite da odstoji sat vremena, da fino naraste.

Zagrejte rernu na 220 stepeni, pogaču premažite umućenim žumancetom, pospite susamom i kimom i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas