· · Komentari: 0
HALUCINACIJE

10 LEGALNIH namirnica koje mogu izazvati HALUCINACIJE

Umerenost u svemu!

1602857828_Depositphotos_23738411_s-2019.jpg
Foto: Depozit

U slučaju preteranog konzumiranja neke od ovih 10 namirnica može doći do halucinacija i nekih komplikacija, stoga uživajte umereno, uostalom, kao i u svemu ostalom.

  • Jedna američka studija je pokazala da ispijanje sedam šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon te količine ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osetili i prisustvo duhova.
  • Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u telu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebala bi ođednom da pojede oko 11 kilograma čokolade da oseti učinke tog spoja.

Pročitajte još: NAJČEŠĆE GREŠKE U SPREMANJU KAFE: Evo gde je svako od nas bar jednom pogrešio u pripremanju omiljenog napitka

  • Konzumacija nezrelog duda takođe može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.
  • Sir Stilton može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama toga sira pre spavanja izaziva bizarne snove.
  • Feferone izazivaju žarenje u ustima i grlu, a supstanca kapsaicin iz te biljke podstiče telo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osetiti izuzetno raspoloženo i pomalo “drogirano”.
  • Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

Foto: Depozit

Pročitajte još: TRADICIONALNO SRPSKO PIĆE NA KRSNIM SLAVAMA: Kuvana rakija, šumadijski čaj ili samo "vruća"

  • Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima, jer sadrži visoke procente morfijum alkaloida. Prisetite se toga kada poželite posegnuti za drugom, trećom, četvrtom kriškom makovnjače.
  • Glava ribe salpe iz porodice školjki može izazvati višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu navodno se ta riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava. Možda je zbog toga i nema prečesto u ribarnici?
  • Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećaja u prstima.
  • Muškatni oraščić sadrži supstancu miristicin s jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina toga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.