Oglas
· · Komentari: 0
hrana

BELI PIRINAČ je najbolje da spremate uz ove namirnice: Napravite kompletan obrok

Pirinač je osnovna hrana u mnogim kulturama, a više od 60% svetske populacije jede pirinač svakog dana

1659200358_fried-rice-gf33b788a4_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U poređenju sa smeđim pirinčem, beli pirinač nudi manje hranljivih materija, uključujući minerale, vitamine i dijetalna vlakna. Međutim, beli pirinač se i dalje više konzumira od smeđeg pirinča.

Beli pirinač nudi manje kalorija, manje ugljenih hidrata, masti i dijetetskih vlakana i manje mineralnog fosfora, ali bogatiji je vitaminom B. Prilikom pripreme obroka razmislite o tome da ga servirate u kombinaciji sa hranom bogatom dijetalnim vlaknima i mineralima kako biste poboljšali nutritivni profil obroka.

Pročitajte još: Četiri trika za ukusnu KAJGANU: Male promene vode do savršenog ukusa

Pirinač graškom i pasuljem

Grašak i pasulj su bogati dijetalnim vlaknima, antioksidantima i drugim jedinjenjima. Kada su grašak i pasulj upareni sa pirinčem  formira se kompletan protein. Kompletan protein je onaj koji obezbeđuje svih devet esencijalnih aminokiselina u dovoljnim količinama. Ovo je posebno važna kombinacija hrane za ljude koji slede vegetarijansku ili vegansku ishranu.

Pirinač sa povrćem i mesom

Prema smernicama za najpravilniji obrok otprilike polovina vašeg tanjira treba da bude ispunjena povrćem i voćem bez skroba, četvrtina vašeg tanjira proteinima poput mesa, ribe ili živine, a četvrtina žitaricama poput belog pirinča. Ovo podstiče fleksibilnost i raznovrsnost hranljivih materija. Poslužite četvrtinu tanjira belog pirinča sa pola tanjira kuvanog spanaća i četvrtinu tanjira ribe za brzu, uravnoteženu večeru, piše Healthline.

Pročitajte još: Najbolji način za čuvanje lubenice: Ovako može da ostane sveža i do tri nedelje

Pirinač i riba

Konzumiranje ribe najmanje dva puta nedeljno povezano je sa zdravljem srca, nerava i jetre. Pored toga, riba je važan izvor proteina, antioksidanasa i antiinflamatornih hranljivih materija, uključujući omega-3 masne kiseline dobre za srce.

Pirinač i paprika

Pametan način da uživate u belom pirinču je u kombinaciji sa paprikama. Napravite paprike punjene pirinčem i dobićete kompletan obrok.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas