· · Komentari: 0

Kako da postavite STO ZA SLAVU: Evo gde treba da se nalazi escajg i zašto činije i ovali treba da budu iste boje

U užurbanom danu teško da stignemo i da se okupimo da zajedno jedemo, a tek da razmišljamo o postavljanju stola. Međutim, tokom dana slava i praznika koji nas čekaju možemo da se posvetimo i uređenju stola

1668520188_315516081_391934893070199_8401637915311542902_n.jpg
Foto: N. Živanović

Svečano postavljen sto uključuje nekoliko delova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za jelo, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za belo vino.

Pravilno postavljanje stola u svečanim prilikama

Meni proslava je dosta širi od onog uobičajenog, tako da će zahtevati i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati kako ne bi bilo previše elemenata na stolu.

Pročitajte još: Pogača sa crnim i belim susamom kojoj nećete moći da odolite: Laka i brza za pripremu, idealna i za početnike (RECEPT/VIDEO)

Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti. Viljkuška za jelo, salatu i velika viljuška za glavno jelo nalaze se sa leve strane tanjira dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.

Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa leve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hleb.

Pravilo je da se činije i ovali iznose se na sto tek kada svi sednu. Imajte na umu da te činije budu iste boje ili bar slične, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju među ostalim šarenim stvarima.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.