Oglas
· · Komentari: 0
pripremanje povrća

OBRATITE PAŽNJU! Kako seckate POVRĆE? Ovako je jedino PRAVILNO

Važno je kako perete, gulite i seckate povrće.

1599482680_vegetables-790022_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Da li ćete povrće, oguliti ili iseckati na ovaj ili onaj način, nije ni toliko bitno.

U procesu pripreme povrća u kuhinji sve je važno, od pranja do sečenja, navodi nutricionista Garima Gojal. Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vreme da proverite da li ih obavljate na pravi način.

Pranje

Pranje pre seckanja ili guljenja je veoma važno, ne samo zbog toga što se tako uklanjaju prljavština i štetne bakterije koje se nalaze u kori, već i da bi se sačuvali svi vitamini koji se razlažu u vodi. Ako povrće perete tek nakon seckanja ili guljenja, izgubićete većinu ovih vitamina.

Koru ljuštite što tanje jer će se tako sačuvati više hranljivih sastojaka.

Pročitajte još: Čuli ste za SOS od VIŠANJA, a sada možete i da ga NAPRAVITE (FOTO)

Tup nož

- Brojne studije pokazuju da se povrće oštećuje ako ga sečete tupim nožem. Na taj način se gube elektroliti i kalcijum, a hrana takođe dobija loš miris - objašnjava Gojal.

Foto: Pixabay

Guljenje

Probajte da koru gulite što tanje, jer na taj način će se sačuvati najviše hranljivih sastojaka. Zanimljiv je da pojedine studije pokazuju da postoje razlike između, na primer, šargarepe koju ogulite ručno kod kuće i šargarepe koja je oljuštena u fabričkim uslovima.

- Štetne bakterije poput ešerihije koli su manje prisutne u povrću koje je ručno oguljeno - navodi Garima Gojal.

Pročitajte još: GORAK KRASTAVAC: Uz ovaj trik to se više neće desiti

Seckanje

- Iako to izgleda lepše, seckanje na sitne komadiće nije dobro, i na taj način se gubi velika količina hranljivih sastojaka. Sitno seckano povrće brže se kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumiranje i korišćenje je preporučljivo seći povrće na veće komade - zaključila je Gojal.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas