Oglas
· · Komentari: 0

Najbolji način spremanja BATATA: Retko povrće koje je zdravije ako se sprema na ovaj način

Slatki krompir ili batat je slatko, skrobno korenasto povrće koje se uzgaja širom sveta

1665405553_sweet-potatoes-g666f7bbae_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Batata je najčešće je narandžaste boje, ali može biti i beo i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, ali koji je najbolji način za njegovo pripremanje, kuvanje ili pečenje?

Zašto bi trebalo da kuvate slatki krompir?

Ako pokušavate da maksimalno iskoristite batat predlaže se da ga kuvate. 

- Tehnika pripreme batata može drastično da utiče na njegov glikemijski uticaj - objašnajva stručnjak za funkcionalnu medicinu Ejmi Sapola za Mind Body Green.

Pročitajte još: Trik kojim ćemo brže da skuvamo i oljuštimo jaja: Poteban vam je predmet koji svi imamo u kući

Sapola ističe da pečenje slatkog krompira može da poveća njihov glikemijski indeks sa 60 na 90. Iako se obično savetuje da je bolje da povrće ne kuvamo kako se ne bi izgubile vredne hranljive materije, batat je izuzetak.

- Slatki krompir je veoma redak izuzetak. Kuvanje slatkog krompira 20 minuta je zapravo najbolji način da se glikemijski uticaj zadrži na niskom nivou - objašnjava stručnjak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas