· · Komentari: 0
USKRS

Naterajte kokošku ishranom da leže plava jaja ili nabavite koku OVE vrtse

Sve kokoške nose bela i braon jaja, a neke zelena i plava!

1618916344_araucana-4097906_1280.jpg

Sva jaja su, u osnovi, bela. Međutim, ona koja ostanu bela takva su jer nemaju pigment.

Pročitajte još: Kako da izbegnete pucanje uskršnjih jaja tokom kuvanja? Pročitajte nekoliko saveta koji će vas rešiti muka

Braon jaja su dobila boju u uterusu kokoške, a boju su dobile zahvaljujući hemoglobinu kokoške. Da li je će jaje postati braon zavisi od genetike kokoške. Međutim, i  mnogi drugi faktori mogu da "ofarbaju" ljusku jaja. Recimo, ako jaje ima tačkice znači da je sporo prolazilo kroz trakt kokoške.

Kokoška sama može da menja boju i oblik jaja!

I sama kokoška može da ofarba ili promeni veličinu jaja, pa tako neka jaja mogu biti bleđa ili manja u odnosu na druga. Stručnjaci kažu da neka jaja mogu da budu "naborana", jer ga je kokoška iz dva-tri pokušaka.

Plava i zelena jaja. Auksini (pigment i džigerici) se taloži u kalcijumu ljuske jajeta. Tako boja koju daje postaje deo jajeta i ne može da se oepre!

Pročitajte još: Kako do jake ŽUTE BOJE jaja? Okrenite se prirodnim receptima, uzmite KURKUMU

Jaja boje masline
Eger (Easter Egger) kokice nose zelena, odnosno jaja boje masline. Zelena ljuska može da se dobije i ako kokoška jede mnogo zeleniša, a ne samo zrnevlje.

Bela i plava su jedine dve prave boje jajeta. Braon i zelena mogu da dobiju pigmentom onim što kokoška jede, ali i poreklom kokoške.

Arakuana kokice nose poseban retro virus u DNK

Naime, neke kokoške imaju retrovirus u DNK koji izaziva plave ljuske jaja!  Nedavne studije su pokazale da je ovaj retrovirus apsolutno potpuno bezopasan.

Foto: Piksabej

Postoji osam "rasa" kokošaka koje legu plava jaja, a najpozantija je araukana (Araucana). Ova lepa kokica ima zanimljivo perje oko glave, okrenuto naopako deluje kao da ima uši. Ona daje 200 jaja godišnje.

Pročitajte još: Predstavljamo vam jedini ISPRAVAN način podgrevanja hrane u mikrotalasnoj (VIDEO)

Poreklom je iz Čilea i dobila je ime po istoimenom plemenu. Ovo je retka vrsta kokošaka i teško se pronalazi u Evropi, a prilično je i skupa. Naime, ove koke nose poseban gen koji ubija 25% pilića i pre nego što se izlegu. Ukoliko i kokoška i petao nose ovaj gen - pile se neće izleći. Zbog toga su veoma skupi za uzgoj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.