· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Одмах га БАЦИТЕ: Ово су знаци да је КРОМПИР пун ТОКСИНА

Код кромпира на овај детаљ посебно треба обратити пажњу.

1641412610_potato-g74c7d3d97_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Кромпир се често налази на нашој трпези, али водите рачуна када купујете ово поврће. Један детаљ открива да ли се у њему налазе пестициди који могу бити опасни по здравље.

Зелена кора на кромпиру може да буде знак да ово поврће има токсичне супстанце.

Наиме, прво што треба нагласити је да је стварање зелене боје на кори кромпира природан процес. Када је ова намирница изложена светлости, почиње да се производи хлорофил, зелени пигмент који многим биљкама и алгама даје њихову боју.

Због тога се и боја коре кромпира мења од жуте или светло браон ка зеленој. На кромпиру који има тамно браон боју коре теже је приметити зелену боју, али ћете то најбоље видети када загребете или ољуштите део коре – ако испод коре приметите зелене трагове, то значи да је почео да се развија токсин.

Прочитајте још: Посластичарка објаснила како се ТОРТЕ које нису продате "ПРЕПРАВЕ" и понуде купцима ПОНОВО (ВИДЕО)

Треба нагласити још једну ствар – хлорофил који даје зелену боју кромпиру је потпуно безопасан и налази се у многим намирницама које свакодневно једемо, али овде је опасна друга супстанца – соланин.

Када се у овом поврћу услед изложености светлости произведе хлорофил, то подстиче производњу супстанце која штити ову намирницу од инсеката, бактерија, гљивица... Нажалост, та супстанца, соланин, може да буде токсична за људе.

Соланин функционише тако што инхибира ензим укључен у разградњу одређених неуротрансмитера. Такође, делује тако што оштећује ћелијске мембране и може негативно да утиче на пропустљивост црева.

Ова супстанца је иначе у малој количини присутна у кори и месу кромпира, али услед изложености сунчевој светлости, производи се у већим количинама.

Може ли љуштење кромпира да помогне?

Ниво соланина је највиши у кори кромпира, па у том смислу, љуштење може значајно да смањи присуство овог токсина. 

Студије су показале да се љуштењем уклања најмање 30 одсто соланина из кромпира, али опет, то значи да у "месу" овог поврћа остаје још 70 одсто.

Ни кување, пржење, печење, не помажу да значајно смањите ниво ове супстанце, тако да ни после термичке обраде зелени кромпир неће бити ништа безбеднији за јело.

Уколико на намирници приметите тек мале тачке зелене боје, можете да их одсечете и поједете остатак кромпира, али уколико се зелена нијанса појављује на доста места на поврћу, најбоље је да га не једете.

Да бисте спречили производњу соланина у кромпиру, најбоље је да ово поврће, по куповини, чувате на сувом, тамном месту, како сунчева светлост, као ни превише високе или превише ниске температуре, не би утицале на њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.